28-годишен софиянец е затрупаният от лавината

stat
16:39  |  28 януари 2009 / Автор Десислава Димитрова /  
Планинските спасители предупреждават, че има опасност от нови свличания на снежни маси Планинските спасители предупреждават, че има опасност от нови свличания на снежни маси
Сн.: Планинска спасителна служба

Установена е самоличността на мъжа, затрупан под лавината, паднала над Банско, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Благоевград.
Това е 28-годишният Виктор Гърдев от София, съобщи БНР.
Лавината падна около 10.30 ч. по един от улеите на масива на връх Тодорка, сигналът в Планинската спасителна служба (ПСС) е получен в 10.55 ч.
В района на свляклата се снежна маса около 30 спасители с четири кучета търсят изчезналия мъж. Към 15.30 часа от ПСС съобщиха, че временно се преустановява издирването заради лошото време. Над Банско вали сняг и това затруднява работата на спасителите. Те ще търсят, докато е светло, и ако няма резултат до падането на вечерта, ще подновят спасителната акция утре сутринта.
Продължава опасността от лавини, тъй като в следобедните часове температурите са по-високи.
Младият мъж е карал сноуборд заедно с приятелката си в необозначен за целта улей, съобщи началникът на Националната спасителна служба Пенчо Бабукчиев пред Дарик и подчерта, че за пореден път младите скиори и сноубордисти предизвикват съдбата си.
По-рано от спасителната служба на БЧК съобщиха, че свличането на снежните маси вероятно е предизвикано от двама скиори - момче и момиче, които от горна станция на седелковата линия "Шлема" в ски зона "Шилигарника" са напуснали очертаните и маркирани ски писти и са навлезли в опасния високопланински улей.
Момичето е усетило движението на снега и е успяло да остане встрани от снежните маси, но не е видяло повече младежа.
Кметът на Банско Александър Краваров, който бе на мястото на инцидента, заяви, че издирваният мъж е и бивш скиучител в дружество "Юлен".
Засега няма данни за други пострадали от лавината, каза той.
Към 8.00 ч. днес в сайта на ПСС за пореден път е насочено вниманието към лавинна опасност и в този район, предаде БТА. Планинските спасители отново напомниха на скиорите и сноубордистите да карат само в обозначените, маркирани и обезопасени ски писти във високопланинските ски центрове.Последно в


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.