На 20 юли 2000-та година на улица "Лъокурб" в Париж група притеснени младежи, приятели на Мартин Борилски, намират смразяваща гледка. Българският студент лежи на земята със завързани ръце, а тялото му е прободено с нож за рязане на хартия 93 пъти.
"Това е дело, което разследваме от много време. И в посолството, и властите в Париж вложиха много усилия. Мартин Борилски беше убит по особено жесток начин с нож", отбеляза н.пр. Етиен дьо Понсен пред bTV. Френската полиция посочва като основни заподозрени двамата стари приятели на Мартин - Георги Желязков - син на бившия заместник-шеф на следствието във Варна и Стоян Стоичков, по прякор Барона.
При анализ на местопрестъплението, заключението на френските специалисти е, че възможността ДНК профилът да е на друг, а не на Георги и на Стоян е 1 към 15 трилиона. "Аз бях убеден, че съдът ще вземе предвид тези доказателства и, че делото „Борилски" ще завърши по друг начин. Като прочетох оправдателното решение обаче, искрено се изненадах и не разбирам мотивите за това решение", коментира още н.пр. Етиен дьо Понсен.
Допълнително доказателство са показанията на съседката на Мартин, която е видяла двама младежи да напускат апартамента на жертвата два дни преди Мартин да бъде открит. В статия от 2002 година, френският вестник "Фигаро" пише, че "предполагаемите убийци на българския студент вероятно ще се радват на тайнствено покровителство в страната си". Преди да започне делото, цялата прокуратура във Варна си прави самоотвод, заради личността и професията на бащата на единия от обвиняемите. Така случаят е прехвърлян многократно, докато не стига до Велико Търново.
"Знаете, че ЕК е много критична и счита, че има прекалено малко осъдителни присъди. Наистина съжалявам, но трябва да го подчертая, но сега имаме отново един незадоволителен случай на съдебно решение", заключи френският посланик. Министърът на правосъдието Миглена Тачева коментира, че "не бива съдът да работи под натиск и, че съдиите, които са оправдали подсъдимите, са застанали с имената си публично зад своето решение".
От своя страна, наблюдаващият прокурор по делото каза, че ще обжалва оправдателната присъда.
Оправданите Георги Желязков и Стоян Стоичков не пожелаха да застанат пред камера. Бащата на Георги - Борислав Желязков, който в момента е един от известните варненски адвокати, каза, че действията на Франция са груба намеса във вътрешните работи и правосъдието на суверенна държава.