От Националния медицински координационен съобщиха, че към момента седем пострадали са били приети в "Пирогов", трима в ИСУЛ и седем във ВМА. Сред пострадалите в "Пирогов" има момиче на 19 г., което било съборено от хората, изтеглящи се от площада. След медицински преглед то е освободено. Останалите - 18-годишен младеж с лека рана на главата, прегледан е и е освободен, С.С. на 18 години - с рана на главата - прегледан и освободен, P.Д. на 18 години - прегледан и освободен. Прегледани са още Б.О. на 17 години, М.К. на 19 години и P.А. на 54 години. Десет други пострадали са откарани в Пето РПУ, където ще им бъде оказана и медицинска помощ. Във ВМА са били прегледани седем души.
На мястото на протеста имаше четири линейки, които откарваха пострадалите периодично, след което се връщаха на място. Дежурни били още три линейки.
Пострадали са шестима служители на реда - двама полицаи и четирима жандармеристи, съобщиха от МВР.
По времена сблъсъците от футболни фенове бяха нападнати фоторепортери и екипите на телевизиите. Репортерът на в. "Сега" Борис Митов бе удрян с полицейски палки, въпреки че се е легитимирал като журналист, съобщиха от изданието.
Към 13.30 часа задържаните в района на Народното събрание бяха 53-ма. Те са отведени в различни столични районни управления, уточняват от МВР. По-късно Дарик съобщи, че арестуваните вече са около 70.
От тях са иззети боксове, вериги и дървени пръти. Пред дискотека „Червило" е задържан участник в протеста с метална палка и камъни в раницата. 10 минути по-късно част от протестиращите са започнали да къртят пътните знаци в района на кръговото движение около паметника на „Цар Освободител". Други пък са чупили частни и служебни автомобили, частни и държавни търговски обекти. Минути по-късно в района на Министерския съвет е задържан привърженик на скин хедс, носещ с гаечен ключ, съобщиха от МВР.
Група от около 60 души, някои от които с маски, към 13 часа са хвърляли камъни пред сградата на Министерството на правосъдието, съобщиха пък оттам. Един от паркираните служебни автомобили е със счупено предното стъкло, а камерата с прожектор на бариерата пред ведомството е разбита.
По-късно около 1000 души се отправиха към НДК, за да продължат протеста. Те тръгнаха от Орлов мост към сградата на НДК, като временно движението в този район беше спряно. Почти изцяло бяха блокирани бул. "Евлоги Георгиев и бул. "Цариградско шосе".
В момента бул. „Цар Освободител” е изчистен от протестиращи, като върху жълтите павета останаха камъните, които бяха хвърляни по-рано към служителите на реда.
"Цяла България видя, че бяха използвани и подръчни средства и бомбички, бяха чупени прегради, има ранени полицаи, увредена полицейска техника и автомобили на други граждани", коментира пред БНР вътрешният министър Михаил Миков. Твърдението, което изказа един от организаторите на протеста на студентите - Адриана Иванова, че са бити невинни граждани, министърът определи като „достатъчно безотговорно”.
„Крайно време е организиращите протестите да носят своята отговорност по закон”, заяви още Миков. Той благодари на полицаите за достойното им поведение и за използваната минимум репресия срещу „такива вандалски актове”. На въпрос дали ще подаде оставка, както са настоявали студентите, Миков заяви, че този въпрос ще се коментира по-късно.
Лидерът на СДС Мартин Димитров разпространи обаче разпространи декларация, в която се казва:"СДС подкрепи изрично гражданския протест на 14 януари. Разбираме недоволството на гражданите от некомпетентното и корумпирано управление на тройната коалиция. Днес видяхме как полицията би граждани, които по никакъв начин не нарушаваха обществения ред. Припомнихме си 1997 г., когато отново БСП управляваше МВР и когато хората отново бяха бити без причина. Сред битите от полицията бе лидерът на СДС –София Борислав Бориславов. Той бе удрян и арестуван като единствената причина за това бе, че се опита да спаси възрастни жени от полицейско насилие". От синята партия настояха за извънредно заседание на Народното събрание, на което вътрешният министър да поеме отговорността за предизвикания побой над невинни граждани.
Вижте още снимки от сблъсъците