Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. 41-годишният руски гражданин - бивш офицер от съветските военновъздушни сили, който бе арестуван през март в Банкок по искане на САЩ, които го обвиняват в терористична дейност, се яви пред съд в тайландската столица, в оранжева затворническа униформа и вериги на краката.
Съдът трябва да реши дали да удовлетвори искането на американските власти за екстрадиране на задържания. "Не съм извършил нито престъпление, нито терористичен акт", заяви той на руски език. Бут отрече да е продавал оръжия на лявата партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и изрази недоумение защо Съединените щати не са издали заповед за арест срещу него, докато е бил в Русия.
Бут бе задържан в банкокски хотел, след като се срещнал с американски агенти под прикритие, които се представили за партизани от ФАРК, търсещи да купят оръжие. През май американското министерство на правосъдието повдигна четири обвинения срещу Бут, който е заплашен от доживотен затвор в САЩ. Известен на Запад като "търговеца на смърт" заради предполагаеми оръжейни доставки за Ал Кайда и други терористични групировки в Афганистан, Африка и Южна Америка, руският гражданин е обвинен от американското правосъдие в опит за продажба на оръжия на ФАРК, заговор за убийство на американски граждани, заговор за убийство на представители на американските власти и заговор за придобиване и използване на противовъздушни ракети.