Тази седмица станахме свидетели на поредното жестоко покушение – този път жертвата е бизнесдамата Петя Стаевска, която посред бял ден беше залята с изгарящата течност пред офиса й в столицата. Стаевска е с 15 процента изгаряния по лицето, шията и гръдния кош.
Защо заливането с киселина вече е почти ежедневие и може ли да бъде преживян ужасът от преживяното?
Мария Бонева, която работеше за Дарина Павлова и беше залята с киселина през 2002 година, разказва: "Престъпен е мозъкът, който може да си помисли да поръча такова нещо. Това е все едно да кажеш на някой – иди ми купи цигари. Ето ти една жена, майка на две деца, иди я залей, че нещо ми пречи".
Преди 6 години Мария загубва предишното си лице. И получава ново. Възстановява се дълго и свиква с промяната. Атаката срещу нея е на 10 ноември, срещу Петя Стаевска – на 11-ти. Има обаче и още странни съвпадения.
Мария Бонева: "В момента, в който са я заляли, тя на много хора е казала – изгарям, помогнете ми – нула реакция. Когато аз бях залята и бях цялата разядена, понеже бях с черни дрехи, всичко беше катран, просто влязох в кафето пред блока и казах – искам вода и там ми казаха – излез!"
"Това, което най-лесно може да се направи, е обилното измиване, подчертавам думата, с течаща чешмяна вода, защото водата се намира винаги. Изключително важно значение е да се измият хубаво очите. Вместо да си свалят дрехите, хората идват с тях тук. При химическите изгаряния е много важно те да бъдат отстранени, защото те са напоени с химическия продукт, който остава върху кожата", светва Огнян Хаджийски,началник на Клиниката по изгаряния в "Пирогов".
Достъпът до киселината се оказва смешно лесен, няма никакъв контрол върху продажбата на химикали. Дори и в интернет вече се върти търговия.
Ето разговор в мрежата между продавач и купувач:
"Сярна киселина на 4.50 на килограм.
– Другият вариант какъв беше?
- Техническа сярна киселина, малко по-евтина – 3.50 лева.
– Трябва да дойда при вас да я взема. Не, вие както сте от София, може да ви я изпратим.
– Колко време ще се забави?
- Има и обикновена или експресната – на другия ден".
Според съдебния експерт Руслан Терзийски е трудно да се разпознаем извършителят на това престъпление, защото той няма белези, по които можем да го дефиринцираме. "При всички случаи тези хора са изключително примитивно нарцистични и егоцентрични. Те не се свързват с хората, те ги притежават, те изпитват завист, омраза към останалите, особено ако с нещо ги превъзхождат. Когато човек се опита да извоюва своята независимост, те го наказват", коментира психиатърът.