Радостина Братованова, шеф на дирекция “Социално подпомагане”, разказа, че момиченцето е на 6 месеца и 20 дни, а тежи едва 4 кг, има тежка хипотрофия и инфекциозно заболяване. Това било установено, след като майката отишла с бебето, за да иска финансова помощ, предаде Фокус.
След като 24-годишната майка изчезна от болницата, тя и бебето бяха обявени за издирване от полицията и след няколко дни открити. Детето е било настанено в Дом за медико-социални грижи.
Вчера следобед двама братя, единият криминално проявен, нахлули в отдела “Закрила на детето” и започнали да заплашват директорката Братованова. Единият твърдял, че е баща на детето, което обаче се води с един неизвестен родител и се отглежда от майката. Социалните работници потърсили съдействието от органите на реда. Двамата мъже и майката на бебето са задържани за 24 часа.
Братованова заяви, че ще поискат отнемане на родителските права на майката, която е постъпила безотговорно по отношение живота и здравето на собственото си дете. Социалните работници предполагат, че по-голямото й дете, което е на 5 години, също живее в риск, но не могат да го посетят заради заплахите на роднини. Отново ще поискат съдействието на полицията, за да извършат проверка на условията, в които се отглежда.
За по-малко от година в областта има два смъртни случая на бебета от ромски произход, които са родени недоносени и със здравословни проблеми. Майките и на двете починали деца са били в невръстна възраст.