Министерството на здравеопазването препоръча да се седи на сянка, особено в обедните часове, предаде БТА.
Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. При него най-неприятното усложнение е, че спира отделянето на пот вследствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето не спира.
Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане. Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и проветриво място. Дрехите му се разхлабват, той се напръсква с вода, на главата му се поставя студен компрес. При загуба на съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.
Симптомите на слънчевия удар са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, до припадък при запазено потоотделянето. Първа помощ при слънчев удар се прилага като пострадалия се изолира от въздействието на топлината и се поставя в полуседнало положение, а на главата му се поставя студен компрес. Ако пострадалият е в състояние да приема течности, му се дава да пие охладени и подсладени напитки.
Симптомите на топлинния удар при началната му фаза са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, неволно треперене на отделни мускулни групи (крампи). Налице са общо зачервяване на кожата, без изпотяване. Важно е да се уточни, че ако не се лекува, това състояние води до спиране на дишането и смърт.
Първа помощ при топлинен удар се прилага като пострадалият се изолира от въздействието на топлината. Свалят се дрехите и започва охлаждане и обтриване на тялото с мокра изстудена кърпа или гъба, поставяне на торбички и бутилки със студена вода и лед под мишниците, на чатала и корема. Ако пострадалият е в безсъзнание и наблизо има медицинско лице с медикаменти, телесната температура се понижава посредством венозно вливане на охладен физиологичен серум или поставяне на инжекция аналгин/антиалерзин, мускулно. Ако пострадалият е в съзнание, необходимо е да поема подсладени и охладени течности.