Това съобщиха на извънредна пресконференция от Министерски съвет, цитирани от Дарик.
По-рано от полицията съобщиха, че може да избухне и най-големият склад във военното поделение и да бъде засегнат район с радиус от 8 км, в който периметър попадат части на металургичния комбинат Кремиковци, бензиностанции, промишлени предприятия и жилищни сгради, съобщи БГНЕС.
Началникът на Генералния щаб на армията генерал Златан Стойков обаче заяви по-късно категорично: "Всичко е взривено, всичко е изгоряло. Няма да има повторение на онова, което се случи тази сутрин в Челопечене. Няма никаква опасност от замърсяване на въздуха. Това искам да кажа на всички граждани".
Военният министър Николай Цонев обаче пък уточни, че остатъчните взривове затихват и до един час след последния екипите ще могат да влязат в района.
Хората, чиито домове са пострадали от взривната вълна от склада за боеприпаси край Челопечене тази сутрин, ще бъдат обезщетени, заяви правителственият говорител Таня Джаджева. Тя уточни, че в момента се прави оглед и оценка на щетите, като е възможно хората да получат пари за счупените стъкла. На хората в Челопечене се раздава храна и минерална вода.
Сигналът за взривове в района на полигона за обезвреждане на боеприпаси в близост до с. Челопечене е подаден тази сутрин около 6.30 ч. в дежурния в центъра на столичната пожарна. Радиационният фон в района на поделението в Челопечене е в рамките на нормалните стойности, съобщиха от пресцентъра на МО.
Двеста души от Челопечене и Чепинци са евакуирани в 170 СОУ „Васил Левски” в Курило, съобщиха от пресцентъра на СО. На хората са осигурени храна и вода. По нареждане на кмета на София Бойко Борисов, който в момента е в кв. „Ботунец”, са осигурени седем автобуса за евакуация на граждани, живеещи в района на взривовете. В момента се организира преместването на децата от детската градина в Казичене до тази в Панчарево
Подразделение от Българската армия за химическа, бактериологична и екологична защита вече е на мястото на инцидента и извършва непрекъснати замервания. Летище София ще остане затворено до следобяд. Ако обстоятелствата налагат то ще продължи да бъде затворено.

Вижте карта на района на взривовете

Снимки, изпратени от читатели

Видео от Челопечене след взрива