Силно земетресение звъня и буча

stat
08:01  |  15 април 2008 / Автор Виктор Стефанов /  
Учебна тревога за земетресение в училище Учебна тревога за земетресение в училище
Сн.: Bulphoto

Днес в 06.43 часа е регистрирано земетресение с епицентър на около 170 км източно от София, на територията на страната.
Това съобщи БТА, като се позова на НС "Гражданска защита". По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН трусът е бил с магнитуд около 4,2 по скалата на Рихтер.
Засега няма данни за жертви, поражения и сериозни материални щети в Габровско. В Трявна са съборени няколко комина на сгради.
В Донино, недалеч от Габрово, където се смята, че е бил епицентърът на земетресението, трусът е усетен със звън и силно бучене, а земното разлюляване било хоризонтално. Това разказа за БТА кметът на селото Вася Михайлова. По думите й тя преживява за първи път толкова силен трус. След земетресението всички хора наизлезли пред къщите си, някои били в паника, но вече се успокоили, каза Михайлова. Огледали имотите си и видели, че няма щети, добави тя. Няколко съборени комина имало в близкото село Кметовци.
В деветте населени места на кметство Донино живеят около 500 души. Михайлова се свързала с всички кметски наместници и по думите й пострадали хора няма.
Земетресението е усетено по-силно в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Стражица и по-слабо в общините Свищов, Павликени и Сухиндол, съобщиха дежурните в областната дирекция "Гражданска защита". Според жители на Велико Търново земният трус е продължил секунди, при което са се отворили врати на кухненски мебели и гардероби. По-осезателно земетресението било почувствано по високите етажи на жилищните блокове.Последно в


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.