Това съобщи БТА, като се позова на НС "Гражданска защита". По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН трусът е бил с магнитуд около 4,2 по скалата на Рихтер.
Засега няма данни за жертви, поражения и сериозни материални щети в Габровско. В Трявна са съборени няколко комина на сгради.
В Донино, недалеч от Габрово, където се смята, че е бил епицентърът на земетресението, трусът е усетен със звън и силно бучене, а земното разлюляване било хоризонтално. Това разказа за БТА кметът на селото Вася Михайлова. По думите й тя преживява за първи път толкова силен трус. След земетресението всички хора наизлезли пред къщите си, някои били в паника, но вече се успокоили, каза Михайлова. Огледали имотите си и видели, че няма щети, добави тя. Няколко съборени комина имало в близкото село Кметовци.
В деветте населени места на кметство Донино живеят около 500 души. Михайлова се свързала с всички кметски наместници и по думите й пострадали хора няма.
Земетресението е усетено по-силно в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Стражица и по-слабо в общините Свищов, Павликени и Сухиндол, съобщиха дежурните в областната дирекция "Гражданска защита". Според жители на Велико Търново земният трус е продължил секунди, при което са се отворили врати на кухненски мебели и гардероби. По-осезателно земетресението било почувствано по високите етажи на жилищните блокове.