Палестинците отбелязват на 30 март Деня на земята. На тази дата през 1976 г. израелските власти конфискуват стотици земни участъци, принадлежащи на араби. При последвалите сблъсъци загиват шестима и биват ранени десетки палестинци, припомня

Израелските сили казаха, че демонстрантите са замеряли с бутилки със запалителни течности и камъни войниците, които  затова са открили огън по тях.

Вижте снимки >>

Армията обяви още, че привечер е обстреляла три обекта на радикалното движение Хамас, което контролира Газа, с танков огън и въздушни удари в отговор на атака с огнестрелно оръжие от палестинци по границата.

Причина за протеста е отказът на еврейската държава да допусне завръщането на палестинските бежанци по родните земи, отнетите им при основаването на Израел преди 70 години, и да отмени блокадата на ивицата Газа.

Протестното движение, започнало днес, се очаква да продължи шест седмици.

В слово пред десетките хиляди протестиращи, събрали се край границата, шефът на политическото бюро на Хамас Исмаил Хания каза, че започващият днес поход е „послание към Тръмп“. „Не може да има компромиси за Йерусалим, няма алтернатива на Палестина, няма друго решение, освен завръщане“ по изконните палестински земи, подчерта той.

Въпреки обещанията на управляващите от Хамас протестите да бъдат мирни Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа. Главният израелски военен говорител - бригаден генерал Ронен Манелис, заяви, че армията е готова да се справи с  размириците.

Късно в четвъртък броят на войниците по границата бил удвоен, включително снайперистите, бойците от специалните части и военизираните сили на гранична полиция.

Утре ще бъде ден на траур в палестинските територии в памет на загиналите палестинци в ивицата, предаде ТАСС, като се позова на вестник "Аш Шарк ал Аусат". Решението е било взето от палестинския президент Махмуд Абас.