„Използвахме Съвета с всички служби. Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва.
В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания“, заяви Борисов.

Чакаме повече доказателства по случая "Скрипал", ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация“, каза още Бойко Борисов.

Преди дни посланика ни в Москва Бойко Коцев се върна в София за консултации с правителството.

Великобритания обвини Русия, че носи отговорност за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество "Новичок"; Москва отрича. Над 25 страни заявиха тази седмица, че ще експулсират руски дипломати, а Русия увери, че ще отвърне на тази мярка.

Бойко Коцев ще се върне в Москва
след великденските празници, стана ясно още след след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания и в същото време ясно решение, че г-н Коцев ще бъде тук за една седмица, тъй като на 8 април има голяма изложба на Светлин Русев в Москва. Тогава той ще се завърне там – след великденските празници“, коментира премиерът.

България е показала своята солидарност към Великобритания с подкрепата на решенията относно случая "Скрипал" в Европейския съвет и в НАТО, но като председател на Съвета на ЕС страната ни трябва да остане като канал за комуникации с Русия, допълни той

Бойко Борисов изрази притеснения от засилване на напрежението в региона и по-точно в Кипър, Сирия и в Източна Украйна, както и от позицията на Сърбия към Косово.

„Обръщаме сериозно внимание. От месеци наред предупреждавам, че тази ескалация ще продължи.
Неслучайно и в Косово продължават ескалациите. Продължава да се говори за действия, които ми напомнят от преди 20 години, каза Борисов. 
Пази Боже да се случи подобно нещо пак на нашите граници. Действията на Турция, конфликта им с Гърция, не виждам как и Кипър ще го решат за икономическата зона, тъй като находищата са големи. Тлеещият конфликт, който по никакъв начин не е разрешен в Украйна – това са все неща в нашия регион“, подчерта Борисов.

Нинова: Поздравявам премиера

АНКЕТА: Трябва ли България да експулсира руски дипломати?