Това обяви Комисията за разкриване на досиетата след проверка на сътрудниците и членовете на редакционния съвет на "Литературен вестник". От 32-ма проверени, Кръстева е единствената обявена.

Проверката е открила документи, изготвени от щатни служители на ДС, в които се съдържат личното й дело от два тома, и работното й дело, което е запазено. Кръстева е била регистрирана като агент Сабина от водещия служител на ДС ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на Първо главно управление III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).

Тя е била регистрирана като "агент, секретен сътрудник" на 19 юни 1971 година. Биографична справка показва, че това е 5 години, след като е заминала да следва в Париж със стипендия на френското правителство. 

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. През 1966 г., две години след като завършва френска филология в София, заминава за Франция, където става част от водещите философски и литературни кръгове. Прави докторантури по семиология и лингвистика и преподава в университета Diderot в Париж.

Кръстева е професор в Парижкия университет "Дени Дидро" и има частна практика като психоаналитик. Преподава и в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор, където дели професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров. Чете лекции и в Университета на Торонто Тя е и изпълнителен секретар на Международната асоциация по семиология и член на много редакторски съвети., включително на Британската академия.

През 1997 г. получава Ордена на почетния легион на Франция. През 2004 г. й е присъдена Холбергова награда.

И до днес тя пише за "Литературен вестник", последната й публикация е от 20 март и е озаглавена "Свободното слово все още предстои".