След скандала за защитата на личните данни, включващ свързана с Тръмп фирма за събиране на информация, главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг започна серия от редки медийни изяви, опитвайки се да намали донякъде обществения и политически натиск над социалната мрежа.

Но далеч не е ясно дали е спечелил на своя страна властите в САЩ и Европа, а още по-малко широката общественост, чиито ъпдейти на статуса осигуряват на Фейсбук безкрайния поток от информация, която социалната мрежа използва, за да продава насочени към конкретни потребители реклами.

Вчера обикновено склонният към самоизолация Зукърбърг даде интервю за Си Ен Ен и друго за "Wired", след съобщенията, че "Кембридж аналитика" е откраднала данните на над 50 милиона потребители на Фейсбук в опит да повлияе на избори. През 2016 г. предизборният екип на Доналд Тръмп плати на фирмата над 6 милиона долара, макар че по-късно се разграничи от нея.

Зукърбърг се извини за "голяма злоупотреба с доверие", призна за допуснати грешки и представи мерки за защита на потребителите след кражбата на информация от "Кембридж аналитика".

"Наистина съжалявам за това, което се случи", заяви Зукърбърг пред Си Ен Ен. Фейсбук носи отговорност да защитава информацията на потребителите си, добави той и отбеляза, че ако фирмата се провали, "не заслужаваме възможността да служим на хората".

Неговото признание за вина беше направено по кабелната телевизия няколко часа, след като призна грешките на компанията си в пост във Фейсбук, без обаче да заяви, че съжалява.

Зукърбърг и служител номер 2 на Фейсбук, Шерил Сандбърг, пазеха мълчание от петък насам, когато медиите разкриха, че "Кембридж аналитика" може да е използвала неправомерно получени лични данни на около 50 милиона Фейсбук потребители, за да се опита да повлияе на избори. Сред клиентите на "Кембридж аналитика" бе и предизборният екип на Доналд Тръмп.

След публикуването на разкритията акциите на Фейсбук спаднаха с около 8 на сто и компанията загуби около 46 милиарда долара от пазарната си стойност.

Няколко експерти заявиха, че Зукърбърг е направил важна стъпка с интервюто си за Си Ен Ен, но малцина бяха убедени, че проблемът с "Кембридж аналитика" е останал зад него. Извинението на Зукърбърг изглеждаше формално и претупано според Хелио Фред Гарсия, преподавател по управление на кризи в Нюйоркския и в Колумбийския университет.

"Той не призна вредите или потенциалните вреди за засегнатите потребители", заяви Гарсия. "Съмнявам се дали повечето хора са разбрали, че се извинява".

Вместо това ръководителят на Фейсбук посочи стъпки, които компанията вече е предприела, като взето през 2014 г. решение да ограничи достъпа на външни приложения до данни на потребителите. (Това решение е било взето прекалено късно, за да спре "Кембридж аналитика"). Освен това той изложи серия технически промени, които ще ограничат допълнително информацията, която приложенията могат да събират, обеща да уведомява потребителите, когато външни лица злоупотребяват с тяхната информация и заяви, че Фейсбук ще "проверява" приложения, които показват притеснително поведение.

Такава проверка ще бъде гигантско начинание, заяви Дейвид Каръл, изследовател на медиите в нюйоркския колеж по дизайн "Парсънс". Начинание, което вероятно ще открие голям брой приложения, правещи "притеснителни неща".
Но по други фронтове Зукърбърг внимателно си оставяше вратички в иначе поразителни изказвания.

В интервюто за Си Ен Ен например той заяви, че би се "радвал" да даде показания пред Конгреса - но само ако това е "правилното нещо". Освен това Зукърбърг отбеляза, че мнозина други служители на Фейсбук може да се окажат по-подходящи свидетели в зависимост от това какво иска да научи Конгресът.

В друг момент ръководителят на Фейсбук сякаш подкрепи закони, ограничаващи дейността на Фейсбук и други технологични гиганти. Поне ако това са "правилните" правила, като например да се изисква политическите онлайн реклами да разкриват кой е платил за тях. Но веднага след това Зукърбърг избегна да подкрепи закон, който би включил подобни правила във федералното законодателство и вместо това похвали доброволните усилия на Фейсбук в тази насока.

"Те ще се борят със зъби и нокти да избегнат регулации", казва Тимъти Карън, преподавател по бизнес от университета "Нотр Дам" в Индиана. "След шест месеца ще водим същите разговори и ще става само по-лошо с приближаването на изборите".

Дори планът на Фейсбук да съобщава на потребителите за изтичане на информация той може да хвърли върху потребителите отговорността да се просветят сами. Зукърбърг съобщи, че Фейсбук ще "създаде инструмент", който ще позволи на потребителите да видят дали техните данни са били засегнати от изтичането на информация към "Кембридж аналитика", намеквайки, че компанията няма да уведомява хората автоматично. Фейсбук възприе същия подход в стил "направи си сам" и в случая с предполагаемата руска намеса в изборите, за разлика от Туитър, който уведоми потребители, които са били изложени на руска пропаганда в неговата социална мрежа.

При една от най-тежките ответни реакции, пред които се е изправял Фейсбук, политици в САЩ и Великобритания призоваха Зукърбърг да обясни с подробности практиките си за съхраняване на информацията. Главни прокурори в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Ню Джърси започнаха разследвания на проблема с "Кембридж аналитика". А мнозина потребители се обединиха в движение, призоваващо хората да изтрият изцяло профилите си във Фейсбук.

Санди Паракилас, работил в отдела за защитата на данните на Фейсбук от 2011 г. до 2012 г., заяви вчера пред британска парламентарна комисия, че компанията е бдителна за мрежовата си сигурност, но проявява небрежност, когато става дума за защита на данните на потребителите.

Той заяви, че е имало случаи да се допуска лични данни, включително имейл адреси и в някои случаи лични съобщения, да напуснат сървърите на Фейсбук без реален контрол как ще се използват след това.

Пол Ардженти, професор по бизнес в колежа в Дартмут заяви, че макар обясненията на Зукърбърг да звучат убедително, вероятно все пак не са достатъчни. "Въпросът е дали можете наистина да вярвате на Фейсбук", заяви той. "Не мисля, че този въпрос е получил отговор".

*Превод БТА