Това обяви председателят на комисията Жельо Бойчев.

По думите му тази информация се намира в Министерството на финансите. Затова на следващото заседание на комисията, което ще бъде закрито за медиите, ще бъде отправена покана до финансовото министерство, за да бъде предоставена тази информация на членовете й.

На следващото заседание временната комисия за ЧЕЗ ще покани отново ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" /ДАР/, за да може членовете й да зададат по-конкретни въпроси за тази сделка.

Бойчев уточни, че повикването на двете служби се налага предвид информацията, която е постъпила в секретното деловодство на Народното събрание, където е имало информация за финансирането на сделката. Затова, според него, е необходимо ДАНС и ДАР да предоставят още информация по случая. Той предложи от името на комисията да бъде изпратено и писмо до КЕВР, в което ще бъде поискана информация за проведените регулаторни одити на трите лицензирани дружества на ЧЕЗ в България. Ще бъде поискана информация какви актове за нарушения са били установени от енергийния регулатор, както и какви наказателни постановления са били издавани на базата на тези актове.

Жельо Бойчев изтъкна, че е редно да бъде отправено и запитване към министър-председателя Бойко Борисов, който да отговори по какъв начин се е взело решението за участието на държавата в тази сделка, както и под каква форма ще бъде реализирано.

Той допълни, че ще бъде изпратено и запитване до Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол заради проведените процедури за приватизация на ЧЕЗ през 2004 г.

Членът на комисията Валентин Николов от ГЕРБ смята, че трябва да бъде получен отговор на въпроса кой точно стои зад "Инерком", ако въобще стои някой друг. Той допълни, че депутатите трябва да изяснят произхода на средствата на "Инерком". Николов иска да разбере още дали ще бъдат запазени работните места, как ще се развива дружеството и какви инвестиции ще направи. Временната комисията ще попита още и ЧЕЗ Груп в Чехия какви са били изискванията към кандидатите и необходимите финансови средства за придобиване на активите на дружеството в България.

Следващото заседание временната комисия за сделката на ЧЕЗ Груп в България ще се проведе във вторник, 27 март, от 14.00 часа в зала "Запад" на парламента, когато се очаква да присъстват представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите.

След края на днешното заседание председателят на комисията Жельо Бойчев информира, че по всяка вероятност ще се наложи да бъде поканен и собственикът на "Интерком" Гинка Върбакова.