Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви в интервю за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, може да е дошло от британска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

В излъчено днес интервю пред Би Би Си  Чижов допълва, че Русия не разполага със запаси от химически оръжия и не стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

Пред Би Би Си той заявява, че само на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и дъщеря му, се намира Портън Даун, британски обект за изследвания в областта на химическите оръжия.

На въпрос дали казва, че Портън Даун е отговорен, той отвърна: "Не зная".
Британското правителство окачестви твърдението на Чижов като "небивалица".
Руският посланик в Лондон Александър Яковенко призова в интервю за вестник "Мейл он сънди" към запазване на спокойствие, защото спорът около случая "опасно и несъразмерно е ескалирал".

Руското посолство в Лондон съобщи, че британските власти са отказали да предоставят на руски представители достъп до Скрипал на основание, че той е техен гражданин, съобщи ТАСС.

Поискахме консулски достъп до Сергей Скрипал със същата нота, с която поискахме и до дъщеря му, но ни бе отказано, заявиха от дипломатическото представителство. По-рано руският посланик в Лондон каза, че британците не дават на посолството никаква информация за състоянието на Юлия Скрипал, която е руска гражданка.

В интервю за Би Би Си министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън пък заяви, че Великобритания има доказателства за работата в Русия върху създаването на нервно-паралитичното вещество „Новичок“.  „Това е ставало през последните 10 години и това отровно вещество не само е било създавано, но и съхранявано“, каза Борис Джонсън.

Междувременно стана ясно, че утре експерти от световната Организация за забрана на химическите оръжия ще пристигнат в Лондон, за да получат проби от отровата „Новичок“.Те ще бъдат изследвани в ползващи се с доверие известни химически лаборатории, избрани от институцията.