Според Инспекцията по труда Красимир Желев бе с 80% изгаряния. Заради тежкото му състояние медиците не посмяха да го транспортират от старозагорската болница в лечебно заведение в Пловдив.  Неговият 27-годишен колега Цеко Василев загина на място при трагедията.

Вчера двамата са се намирали в бронирана камера, където става запалване при разбъркване на смес за димни гранати. 

Основните версии за  инцидента са две - или евентуална техническа неизправност, или човешка грешка вследствие на извършено нарушение на инструкциите за безопасност на работа, заяви окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, съобщи БНТ.

Иззети са веществени доказателства и документация, касаеща безопасността в конкретния цех, ще бъде иззета и техническа документация, каза още той.

Първоначалният оглед сочи, че по неустановени причини е възникнало запалване, самите химически смеси, които служат като състав на димни боеприпаси, са се възпламенили. Възникнало е едно спонтанно изгаряне на тези химически смеси, затова и са загинали лицата, обясни Атанасов.

В хода на огледа се установи команден пункт, който е в друго помещение, но днес ще установяваме дали и при какви обстоятелства е трябвало работниците да влизат там, добави окръжният прокурор.

Според Инспекцията по труда производството, в което е станал инцидентът, е ново и е обезпечено с ново оборудване. Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите.