Предстои да предложим комплексно решение за проблемите с малките язовири, тъй като ще е необходим значителен финансов ресурс, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след проверка на изпълнението на аварийните дейности на язовирите "Рогозен-1" и "Бързина" в община Хайредин.

Министър Нанков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски провериха работата на екипите на предприятие "Транспортно строителство и възстановяване", строителни фирми и на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" на двата язовира по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.

На проверката присъстваха областният управител на Враца Малина Николова и кметът на община Хайредин Тодор Алексиев.

Днес на язовир "Рогозен-1" е поставен първият от четирите сифона, които източват водата от водоема и намаляват количеството й, което преминава през частично разрушения преливник. В преливника се насипва едра скална маса, която да намали нивото на падане на водата, което на местата на разрушаване достига дълбочина 3-4 метра. Кметът на община Хайредин каза, че нивото на водата в язовира вече е спаднало с 2 метра.

Министрите Нанков и Московски провериха и състоянието на язовир "Бързина", който се намира под язовир "Рогозен-1"и е последният от каскадата от 16 малки язовира.

Николай Нанков каза след проверката, че състоянието на язовирната стена е предаварийно, но няма опасност от скъсване. Преливникът на язовира е добре оразмерен, в много добро състояние е и водата изтича през съоръжението без проблем, допълни той.

След изпълнението на аварийните дейности трябва много бързо да се направи преглед на работните проекти за възстановяване на двата язовира, да се подготвят количествено-стойностни сметки и да се обявят обществени поръчки, посочи министърът на регионалното развитие. Той допусна, че работата по възстановяването може да бъде извършена през летните месеци, когато и нивото на двата язовира ще бъда достатъчно ниско.

На язовир "Рогозен-1" трябва да се направи бетонно корито на преливника, а на язовир "Бързина" да се укрепи стената, за което правителството отпусна 3 милиона лева, припомни министър Нанков.

Според него, в следващите седмици, когато ще бъде готов одитният доклад на Държавната агенция по метрологичен и технически контрол на язовирите в страната, ще бъде предложено и комплексното решение за бъдеще на малките и микро язовирите, повечето общинска собственост.

Министър Николай Нанков отбеляза, че вероятно ще бъде създадена специализирана агенция с възможност за поддръжка им и за реакция в аварийни ситуации. Той посочи, че каквото и решение да се вземе, най-важното е да се осигури необходимият ресурс, който сега не е по-силите на общините или на областните управи.

Обявеното бедствено положение в община Хайредин остава заради очакваните валежи от дъжд през следващите два дни, каза кметът на общината Тодор Алексиев. Той допълни, че вероятно прогнозираните количества дъжд няма да усложнят допълнително обстановката с язовирите, след като тяхното ниво значително е спаднало.

Бедственото положение остава заради сигурността и спокойствието на хората в селата Ботево и Бързина, уточни Алексиев.