Идентифицираха останките на легенда в авиацията

stat
19:25  |  8 март 2018 | / Редактор Надежда Христова /  
40-годишната Амелия Еърхарт и навигаторът й Фред Нунан изчезват на 2 юли 1937 г. 40-годишната Амелия Еърхарт и навигаторът й Фред Нунан изчезват на 2 юли 1937 г.
Сн.: Shutterstock

Костите, намерени на отдалечен тихоокеански остров през 1940 г., са на легендарната американска авиаторка Амелия Еърхарт, изчезнала три години по-рано.
Антрополози от университета на Тенеси анализираха останките, намерени на остров Никумароро. Мислени първоначално за мъжки, те бяха изгубени, но специалистите преразгледаха измерванията, направени преди 70 години, предаде ДПА.

"В случая с костите от Никумароро, единственият човек, на когото могат да принадлежат, е Амелия Еърхарт" заяви проф. Ричард Янц, почетен директор на центъра по съдебно-медицинска антропология в университета на Тенеси.

Костите са "напълно съвместими с нея и не съответстват на повечето други хора".

40-годишната Амелия Еърхарт и навигаторът й Фред Нунан изчезват на 2 юли 1937 г., докато летят от Нова Гвинея към остров Хауленд по време на опита й да стане първата жена, извършила околосветски полет.

Еърхарт е родена в Канзас през 1897 г. С по-малката си сестра Грейс Мюриъл  получават необичайно възпитание, тъй като майка им не одобрявяла моделирането на дъщерите в „послушни момиченца“. В детството си Амелия и Грейс се занимават с нетипични за момичетата игри като стреляне по плъхове с пушка и катерене по дърветата.

През 1904 г. от желание да има в дома си увеселително влакче Амелия закача стръмни релси за покрива на къщата и се спуска по тях в дървена кутия.

Еърхарт става първата авиаторка, прелетяла над Атлантическия океан.
Обявена е официално за мъртва на 5 януари 1939 г.
Последно в Спектър


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.