Пълното унищожение на "Ислямска държава" (ИД) остава главна цел, но новите фронтове изместиха вниманието от нея. И може би дават шансове на джихадистите да се окопитят по места.

Турската военна операция срещу кюрдски сили в Северна Сирия отслабва борбата срещу ИД, призна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Така кюрдите, вместо да продължат борбата си срещу ИД, се пренасочват към анклава Африн, за да се бият с турската армия.

Турция смята, че така се защитава от кюрдския тероризъм, но си затваря очите пред засилващата се гражданска война в Сирия. А размирното време е благодатна почва за радикални ислямисти, които се адаптират към новата ситуация (останали без територия). САЩ взимат това за повод, за да обявят, че остават в Сирия като стабилизиращ фактор, докато сирийският народ напише своя нова конституция и произведе честни и свободни избори.

Терористите сменят посоката

ООН предупреди за нова опасност, каквато ще създаде потенциалното сливане на "Ислямска държава" и терористичната мрежа Ал Кайда в някои региони.

ИД продължава да залага на външни терористични актове, отказвайки се от "намерението за завладяване и задържане на територии". Този отказ, а също и засиленият от страните граничен контрол, ще доведе до "намаляване на притока на новобранци и ще ограничи придвижването на чуждестранни бойци" между държавите. Това констатира наскоро доклад на ООН.

Терористи вече практически не отиват в Ирак и Сирия. Групировката "ще залага на по-компактни и по-мотивирани групи, готови да воюват или да извършват терористични атаки", се казва в доклада.

"Загубата на територии в Ирак и Сирия може би дори ще насърчи още повече вълци единаци да минат към действия в Европа и САЩ, за да покажат, че са решени и способни да нанасят удари". Това пък предрекоха преди няколко месеца в статия, озаглавена "ИД след халифата", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа".

Без съмнение ИД ще успее лесно да запази високоефективни нелегални структури и действащ пропаганден апарат, способен да вдъхнови джихадисти от цял свят.

Узбекистанецът Рахмат Акилов вчера се призна за виновен, че е минал с похитен камион по оживена пешеходна улица в центъра на Стокхолм на 7 април 2017 г., с мотива да предизвика страх и да спре участието на Швеция в международната коалиция срещу "Ислямска държава“. При атаката загинаха 5 души, 15 бяха ранени.

У нас бе заловен и хвърлен в ареста мароканец - високопоставен, лоялен член на "Ислямска държава", който в Сирия се придвижвал, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Никого не изненада факта, че е влязъл в страната с група мигранти край Свиленград.

Експертът по сигурността Димитър Гърдев предупреди, че притежанието от мароканеца на фалшиви шенгенски документи за самоличност (испански) „трябва много да ни притеснява“.  Той подозира, че в случая джихадистът има помагачи в ЕС, което подсказва за наличие на действаща мрежа.

За ИД в Сирия и Ирак воюваха и воюват стотици чуждестранни граждани, много от които намериха начин да се завърнат в родните си страни, което породи страха, че те ще донесат със себе си тероризъм.

Франция например, която не спира да бомбардира "Ислямска държава", е страната в Европа, от която са заминали най-много кандидат-джихадисти и в която са се върнали значителен брой обучени джихадисти. Това беше наскоро официално съобщено от френската полиция, която изтъкна, че "заплахата е индивидуална, не колективна".

Хванатите джихадисти – какво да се прави с тях

Оказва се, че подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили държат в плен хиляди бойци на „Ислямска държава“, сред тях стотици граждани на други държави. Миналата седмица нашумя ареста на двама британски джихадисти от клетка на ИД - Ел Шафи Елшейх и Алекзанда Коти, познати с прозвището "Бийтълс", които държали в плен и обезглавявала чужди заложници.

"Събрали сме стотици ... задържани", каза американският министър на отбраната Джеймс Матис след конференцията в Рим на министрите на отбраната от страните в антиджихадистката коалиция.

"Важното е страните, откъдето са дошли тези хора, да поемат отговорност за тях. Има десетки дипломатически, юридически или други начини за това. Но основното е, че не искаме тези хора да се озоват отново на улицата", категоричен е Матис.

Как обаче заловените бойци да бъдат задържани далеч от фронтовата линия и да не могат да отиват в други градове? Наблюдатели отбелязват, че понякога Сирийските демократични сили са залавяли по 40 екстремисти на ден и така „проблемът с капацитета става съвсем реален".

Призивът на Матис обаче удря на камък.

Великобритания побърза да отговори, че категорично отказва да приеме Елшейх и Коти, които "са обърнали гръб на британските идеали, на британските ценности" – по думите на британския министър на отбраната Гевин Уилямсън.

От друга страна едва ли могат да бъдат накарани страни като Русия, Узбекистан и Босна и Херцеговина да приютят обратно заловени техни граждани джихадисти. Стотици хора от тези страни се вляха в редиците на „Ислямска държава“, когато тя завоюваше територии в Сирия и Ирак.

Дори и да желаят страните „донори“ на ИД да приемат такива пленници обратно те ще се сблъскат с „обезсърчаващ“ правен проблем – липсата на доказателства, без каквито върнатите не могат да бъдат изправени пред правосъдието. А при пленявания на фронта, доказателствата са трудно събираеми.

Вероятно за Нофал Рашид Захри, хванат у нас, в Мароко имат доказателства, след като са издали международна заповед за арест и са поискали екстрадицията му.

САЩ опитаха да успокоят критиците, че няма да хвърлят джихадисти в Гуантанамо в Куба. Френският журналист Никола Енен, който беше държан в плен от британците Елшейх и Коти и техните другари в продължение на десет месеца, беше цитиран от АП да казва, че иска правосъдие, както и че тези мъже трябва да бъдат съдени във Великобритания, а не да бъдат изпращани в Гуантанамо, защото отмъщението само ще породи още насилие.
"Това, което търся аз, е правосъдие, а Гуантанамо е отказ от правосъдие", заяви Енен.

Какво предстои

Най-общо - работа на два фронта.

Европол отчете 25 терористични атаки в Европа през 2017 г. и алармира, че континентът е изправен пред най-голямата терористична заплаха от може би поколение насам. Полицейската организация предупреди, че радикалните идеи се разпространяват масово по интернет.

На срещата в Рим полицейските шефове от Кипър, Хърватия, Испания, Франция Гърция, Италия, Малта, Португалия и Словения поеха ангажимент да постигнат по-ефективно взаимодействие и информационен обмен между службите, които имат отношение към борбата с тероризма.

Наред с ударите по остатъците на ИД, в някои райони на Сирия се дава шанс на възстановяването: започва търсене и премахване на взривни устройства; прави се възможното училищата да отворят врати и да се осигури достъп до чиста питейна вода; до стотици хиляди обсадени вече стигат хуманитарни конвои.