Да оставим за момент настрана понятията и логиката на Истанбулската конвенция. Да видим как тя разтресе партиите.

Най-напред управляващата партия ГЕРБ


Трима от водещите политици от нежния пол (ясно защо) обявиха през уикенда, че ГЕРБ не се отказва от ратификацията на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (известна като Истанбулската конвенция).

Цвета Караянчева, Цецка Цачева и Екатерина Захариева заявиха категорично, че "всички абсурди, които се чуват в обществото за конвенцията нямат място в нейните текстове".

По-рано обаче министрите Владислав Горанов, Красимир Вълчев, Ивайло Московски (и тримата от ГЕРБ) и колегата им Кирил Ананиев гласуваха в МС против конвенцията.

Защо Вълчев, Ананиев и Горанов са против? Едва ли подкрепят насилието над жени или пък не разбират социалните роли на двата пола.

Направиха го от съвсем прагматични причини.

Задействането на Конвенцията налага ангажимент на Министерство на образованието, Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите за първична превенция. Такава няма да има, ако конвенцията не бъде ратифицирана.

1. В училище ще трябва допълнително обучение, което ще наложи промени в учебните планове и по всяка вероятност брожение сред преподаватели. Че децата ще научат отсега нещо повече и полезно за живота, изглежда не е важно.

2. "Много работа, разход на пари и енергия се очертава" за медицинските специалисти, защото.докторите трябва да престанат да отказват издаване на  медицинските документи на пострадалите от насилие лица, обясни за Дир.бг Катя Кръстанова от фондация „Анимус“. Медиците, на които по силата на служебните им задължения им е станало известно за извършеното насилие, трябва да сигнализират за това другите институции.

3. Ако конвенцията не заработи, няма да има нужда държавата да отделя пари за  услугите за жените, жертви на домашно насилие, като създаване на кризисни центрове, където те да получават спешна медицинска, юридическа, психологическа и социална помощ. Няма да даде лесно пари за такова нещо финансовият министър.

В парламента ГЕРБ имат един водещ яростен противник на Конвенцията - това е небезизвестният Георги Марков, който се зарече да гласува "против" с думите, казани отново пред Дир.бг:
"Мога да кажа, че българският премиер е тотално подведен в материята и най-лошото, което можеше да се случи на ГЕРБ е, че дадоха невероятен коз в ръцете на г-жа Корнелия Нинова. Тя получи голям Новогодишен подарък. Сигурен съм, че от политическа гледна точка, тя по-голям подарък не би могла да получи". 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов мълчи...

БСП получи сериозно предупреждение отвън

На 3 януари Изпълнителното бюро на БСП отхвърли конвенцията и призова правителството да оттегли решението си и да не го вкарва в парламента.

На 13 януари далеч по-многочисленият Национален съвет на БСП след остра дискусия възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" конвенцията. "Против" гласуваха 61 членове на Пленума, в подкрепа - 25, въздържалите се бяха - 7. Всеки непредубеден би признал наличието на сериозна съпротива срещу мнението на болшинството "против" в БСП.

Предупреждението дойде от Партията на европейските социалисти, член на която е БСП.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев директно заяви, че БСП допуска политическа грешка и дава знак. Най-лесно е да се носиш по течението на доминиращо обществено мнение, в което 2/3 от българите смятат, че мястото на жената е до печката и тя трябва да обслужва мъжа, изтъкна бившият председател на БСП след пленума, в който взе участие.  

От БСП се оправдаха така:
Ръководим се от мнението на българските граждани, каза Драгомир Стойнев.

Можеше ли да се случи друго?

Можеше ли ГЕРБ да отхвърли конвенцията или пък БСП да я приеме?

1. Нямаше как ГЕРБ да се обявят против конвенцията, призната от повечето страни от ЕС, тъкмо в началото на Европредседателството. У нас се изсипа цялата Европейска комисия и ще трябваше да отговарят на неудобни въпроси.

2. Нямаше как БСП да подкрепи конвенцията при цялата си категорична опозиционност и в разгара на подготовката на вота на недоверие. 

Обединени патриоти - без изненада

Националистическите партии в коалицията не изненадаха - тотално са против конвенцията.

Двамата министри - техни представители - Нено Димов и Емил Караниколов, и разбира се, лидерите им и вицепремиери - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, гласуваха против в МС.

Добре е да подчертаем упоритото противопоставяне на ВМРО и лично на лидера им Красимир Каракачанов на приемането на конвенцията.

Най-красноречив сред Патриотите е евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО): Педофили адвокатстват за Истанбулската конвенция.
Тази конвенция се опитва да мине под лозунга „за борба срещу насилието на жени и деца“, но отваря врата за излишни и ненужни промени, като да вкара термина "социален пол", смята Джамбазки.

Какво стана ясно

Няма по-добро обобщение от това, което направи политологът Антоний Тодоров:
"Политическата класа изобщо не е чела конвенцията, или, ако случайно я е прочела, не я е разбрала.

Сексуалното образование и възпитание на българските граждани клони към нулата."

Ще мине ли Конвенцията в НС?

Нека първо да попитаме българското общество – чрез обществено обсъждане, чрез гласувания. Но нека българското общество да си каже мнението, защото това са нашите данъкоплатци, предложи евродепутатът Джамбазки.

Ще помоля председателя на парламента Цвета Караянчева да направим колективно четене на конвенцията, за да няма никакво съмнение в нашите избиратели, че сме я чели, каза Георги Марков.

Самата Караянчева заяви, че в сряда в 14.00 часа ще има отворен дебат по темата в парламента, на който са поканени всички депутати и представители на неправителствени организации и на вероизповеданията в България.

БСП, Обединени патриоти, "Воля" вече се обявиха против.

ДПС ще обявят позицията си днес. Ако ГЕРБ не получат подкрепата им, то Истанбулската конвенция няма да бъде ратифицирана.

Интересно ще е да се гласува тайно...