В протеста „Аз искам да карам ски в България“, организиран от сдружение „Бъдеще за Банско“,  участваха жители от всички общини на Благоевградска област, както и хора от цялата страна, изявили подкрепа за изграждането на втори лифт.

Протестното шествие тръгна от ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" в посока Министерски съвет до площад "Александър Невски" , който беше затворен за движението.

Протестиращите носеха плакати: "Не стойте на "Орлов мост", елате ни на гости", предаде „Фокус“.

Те изказаха своята благодарност на министър-председателя Бойко Борисов и на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, затова, че са дали възможност на България да покаже своя потенциал в ски туризма.

В протеста се включиха и популярни лица като Ути Бъчваров и Владимир Каролев. Към гражданите се присъединиха и евродепутатът Ангел Джамбазки и вицепремиерът Валери Симеонов, които са сред най-активните защитници на решението, предаде bTV.

Крайната точка на шествието беше площад „Александър Невски”, където имаше концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно със Skiller & Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.

Полицейското присъствие в района беше засилено.

"Да спасим Пирин!"

Същевременно протестът под мотото "Да спасим Пирин! Да спасим България!" започна в 18.30 ч. на площад "Патриарх Евтимий". Природозащитниците настояха решението на Министерския съвет за застрояване на Национален парк "Пирин" да бъде отменено.

Те носеха плакати с надписи "Горите са на България, а не на кмета!" и "We stand strong. Корупцията прави силата" и скандираха: "Оставка" и "Мафията вън!".

Известният алпинист Боян Петров заяви, че министърът на екологията Нено Димов трябва да подаде оставка.

Шествието премина по бул. "Левски" и след това по бул. "Раковски", за да завърши пред НДК.

Вижте снимки от двата протеста >>