Броят търсения в интернет на това словосъчетание е нараснал с 365%. Според доклада за 2017 г. на “Репортери без граници” България все още е на едни от последните места по свобода на словото и независима журналистика.

Именно затова, Innovation Starter и Dir.bg се обединяват в организирането на конкурс, чрез който да се възвърнат рефлексите за разпознаване на достоверната информация и да се припомнят основните ценности на журналистическата професия - да информира обективно, без пропаганда, и да възпитава критично мислене у своята аудитория. Обединени от ценностите за чисто онлайн медийно пространство, професионална журналистика и качествено съдържание, организаторите осигуряват възможност на всеки, който притежава усет за стойностни истории, грамотно написани и спазващи спецификите на уеб формата материали, да се включи в конкурса WEB Report: конкурс за чиста журналистика.

Всички материали, които ще бъдат одобрени за участие в конкурса, трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

Категориите, в които ще се приемат материали са:

Общество, Икономика, Култура и образование, Технологии и иновации, Истински истории. 

Срокът за изпращане на текстове е 30-и април 2018, а допустимите журналистически творби са: репортаж, статия, новина, очерк, интервю, есе фейлетон. 

Конкурсът се провежда в партньорство с Асоциация на европейските журналисти, Център за развитие на медиите, Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ), “Обединени идеи за България” и др.

Процесът по оценка на материалите ще бъде максимално прозрачен и независим - членовете на журито са изявени журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите. Сред имената са Владимир Жеглов (основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Алексей Лазаров (Главен редактор в Капитал), Миролюба Бенатова (журналист с над 20 г. професионален стаж, Нова ТВ), Бойко Благоев (Ръководител на отдел Комуникации в Представителството на ЕК в България), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор на Нетинфо), Иван Бакалов (журналист и основател на сайта e-vestnik.bg), Мария Черешева (зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти – България и кореспондент на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN).

За всяка категория ще бъде връчена парична награда, а организаторите са предвидили награда и в категория „Дебют“ за млад автор.

Материалите можете да изпращате на адрес webreport@webreport.bg

Пълната информация за конкурса можете да откриете на сайта на конкурса

За Dir.bg

- Dir.bg е най-големият български уеб портал, който притежава над 20 подсайта и скоро ще празнува 20-тата си годишнина. Любима онлайн медия на няколко поколения българи, в момента Dir.bg се ориентира към модерна и нова визия, с която да ангажира младата аудитория, запазвайки високото качество на съдържанието и разнообразието от теми. Това е и причината за иницииране на WEB Report - стремежът на Dir.bg да привлече млади автори към платформата като същевременно продължава да отстоява ценностите на качествената журналистика.

За Innovation Starter


- Innovation Starter е консултантска агенция за иновации, която работи активно в посока създаване култура на иновации в България и систематично въвеждане на професионално знание за иновации. Чрез обучения, консултантски проекти, организиране на събития и публично-частни партньорства, агенцията подпомага генерирането, имплементирането и развитието на иновативни решения на различни предизвикателства в социален и бизнес аспект. Innovation Starter провежда най-мащабния форум за иновации в югоизточна Европа - Innovation Explorer - организиран съвместно с Капитал, както и най-голямото публично частно-иновационно партньорство в образователния сектор - “Академия за иновации”.