Според информацията, Еквадор е отправил запитване до британското правителство дали е възможно Асанж да получи статут на дипломат, за да може да напусне страната, без да бъде арестуван.

Вчера се появиха информации в британски медии, че Еквадор обсъжда вариант с извеждането на основателя на Уикилийкс от посолството си в Лондон заради разногласия с него по темата за независима Каталуния.

Формално от Еквадор отрекоха такова намерение, поне докато "има опасност за живота на Асанж".  Стана известно още, че на пребиваващия в посолството австралиец през декември 2017 година са предоставени документи да кандидатства за еквадорско гражданство.  Става дума за граждански идентификационен номер 1729926483, който отговаря на провинция Пинчинча в централен Еквадор.

Дали това означава, че австралиецът има вече еквадорско гражданство, не е ясно. Не е ясно и дали той все пак ще получи такова. 

Дори това да се случи обаче, Асанж ще бъде арестуван, ако напусне посолството, посочиха представители на британските власти. Те препоръчват основателят на Уикилийкс да напусне сам посолството и да се яви пред съда.