Това заяви на пресконференция директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той бе категоричен, че разследващите няма да скрият никакви доказателства по извършените престъпления, стига те да не представляват следствена тайна.

"Всъщност в моята доста голяма практика съм имал малко дела, по които доказателствата са били толкова обилни и непротиворечиви и да не оставят никакво съмнение в авторството на едно престъпление. За нас нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов“, коментира той.

По думите на Сарафов, при аутопсията на трупа на Ангелов, който бе намерен на 7 януари в изоставена вила в село Луково, е установено, че той най-вероятно се е самоубил два дни по-рано - на 5 януари.

"Барутните частици от ръцете на Росен Ангелов са същите, като по проектила, изваден от неговата глава. Ние можем с голяма степен на вероятност да твърдим, че става въпрос за самоубийство. Няма никакви следи от борба, това е просто човек, който е легнал и се е самоубил. Пистолетът е имал саморъчно направен заглушител по схема от интернет. Той е направен от автомобилен маслен филтър", обясни Сарафов.

Той допълни, че със същото оръжие са убити Кети Николова и останалите петима в къщата в Нови Искър.

"През цялото време на разследването съм поддържал лично връзка с директора на Научноизследователски институт по криминалистика към МВР Добринка Маркова, с която сме обсъдили заключенията от експертизите от института по криминология. Иззети са дрехи на самия Росен Ангелов, по които категорично има кръв на Кети, както и на Неделчо. Не мисля, че тези доказателства са малко. За нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов, който след това се е самоубил", добави Сарафов.

Окръжният прокурор на София Наталия Николова допълни, че ден преди да се самоубие Ангелов е влизал от таблет в "изключително гнусни сайтове за детско порно". Хронологията на телефона му е била изтрита. Кървавите дрехи пък са намерени в раница, с която 56-годишният Росен Ангелов е ходел навсякъде.

"При комплексната оценка направлението на изстрела дава категорично основание, че е възможно Ангелов да е възпроизвел изстрел в слепоочието със собствената си ръка, което е доказателство за самоубийството му. Не се установяват охлузвания по горната част на лицето, тоест няма никакви данни за наличие на каквото и да е борба. По долните крайници има нараняване, което е с доста голяма давност - 10-15 дни. В тялото няма наличие на етилов алкохол, морфин, кокаин, хероин, тоест никакви упойващи вещества или лекарства", каза още Николова.

Първа е убита Кети Николова, която е излязла от дома си, за да разходи кучето. Това е станало след 19.30 часа на 31 декември. Тя е застреляна в района на къщата, в която живее. След това - след 23 часа Росен Ангелов е убил и останалите петима. След това убиецът е изхвърлил тялото на Кети в кладенеца. Борислав Сарафов обясни, че мотивът за шесторното убийство е смесен - емоционален и финансов.

"Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни българи в София и околностите, а Росен Ангелов е искал да ограби някои от тези домове. Именно това е причината за разрива в отношенията на двамата. Росен е искал ключове и достъп до алармените системи на някои от тези домове. Кети е разбрала, че любовта му не е била съвсем безкористна. Именно затова са били заличени всички свидетели. Искал е да заличи всички следи към него. Той е убил семейството на Кети, защото след смъртта й именно те са заинтересовани от разследване", добави той.

Разследващите обясниха, че направеният ДНК анализ е неопровержимо доказателство за престъпление. Още през август 2007 г. Росен Ангелов има направена полицейска регистрация, когато са взети негови ДНК проби. Затова и сега криминалистите са разполагали с ДНК материал за сравнителен анализ.

"ДНК анализът беше извършен бързо, защото това беше приоритетна задача, по която работеше целият експертен състав. Не е далеч от действителността това, което гледате в много сериали и филми по телевизията. Отново искам да подчертая тяхното значение. 48 часа от изземването до анализа е достатъчно време", каза още Борислав Сарафов.