Вчера и 8 министри отказаха да я подкрепят, въпреки уверенията на Екатерина Захариева, че няма нищо вярно в това, че страната ни трябва да признае "трети пол" и да разреши гей браковете.

"Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли“, въвежда се понятието „социален пол“ и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола“, заявиха в официална позиция сините.

Те подчертаха, че са първата партия, поставила на дневен ред членството на България в ЕС, но при запазване на националната идентичност и спазване на европейското верую „Единство в многообразието“.

"Ние сме за единна Европа, но и за съобразяване със спецификата на народопсихологията на всяка нация. В нашата вяра и традиция има само два пола – мъже и жени. За нас понятието „социален пол“ не съществува не само в правния, но и в ценностния ни свят. Българското общество е консервативно, а не либерално, както се опитват да внушат някои политически и неправителствени организации", допълниха от СДС.

Според партията, благодарение на здравите семейни и родови традиции, благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ, категорични бяха сините.

Те подчертаха, че предлагат на  кабинета добрите мерки от Истанбулската конвенция, без спорните параграфи, да бъдат приети в националното законодателство и по този начин да се гарантира защитата на жените и децата.

"Но не можем да приемем противоречията в тази конвенция. От една страна, тя е създадена да защити жените от насилие, от друга – широко отваря вратата за това насилие. С въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, реално жените се излагат на опасност от мъже, представящи се за жени, или могат да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тях.

Освен това, според текстове на Истанбулската конвенция, държавите, които я ратифицират, ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради „особености на пола”. Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище", допълниха от партията на Божидар Лукарски.

И изразиха надежда своята позиция да заяви и Българската православна църква.

Още вчера от БСП също заявиха, че не подкрепят документа.

“Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете", заявиха от левицата.

И допълниха, че не приемат още “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола".

От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са, подчертаха от левицата.

Депутат от ОП спори с журналистка за "третия пол"