От избухването на протестите срещу икономическите трудности и срещу властта в четвъртък броят на загиналите достигна 20, по данни на телевизията.

Шестима протестиращи са били убити при нападение срещу полицейски участък в град Кадариджан. Сблъсъците избухнали след като размирници се опитали да откраднат оръжия от участъка.

Единайсет годишно момче и 20-годишен мъж били убити в град Хомейншахр, а член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция бил убит в град Наджафабад, съобщи телевизията. И тримата били застреляни с ловни пушки.

Убиха полицай при протестите в Иран. Тръмп: Време за промяна >>

Близо 450 души са били арестувани от събота в иранската столица Техеран, засегната по-слабо в сравнение с малки градове от сегашното протестно движение в страната, предаде Франс прес.
"Двеста души бяха арестувани в събота, 150 в неделя и около 100 - в понеделник", съобщи заместник-префектът на Техеран Али-Асгар Насербахт пред агенция ИЛНА.

В неделя иранският президент Хасан Рохани заяви, че протестът и критиката са конституционни права на гражданите, ако не носят със себе си насилие.

Вълната от протести в Иран не отслабва и доведе до първите 13 жертви, включително 10 протестиращи, загинали в интервала от 30 декември - 1 януари, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА. Онлайн записи показаха нападения срещу правителствени и религиозни сгради, банки и централи на проправителствени милиции. Подобни демонстрации не са виждани в страната от 2009 г. насам.

В зависимост от това, кои източници ползвате, протестиращите искат всичко, от по-ниски цени и по-добра икономика до падане на религиозното правителство. Светът може да е изправен пред всичко - от разнородни прояви на недоволство до предстоящ "площад Тахрир", пише британският в. "Гардиън".

Протестите бяха поведени от консервативните протестиращи от град Машхад в североизточната провинция Хорасан-е Разави, които подкрепят духовника Ебрахим Раиси, отбелязва в. "Монд" в друга статия. Те са противници на президента Хасан Рохани. Към тях обаче са се присъединили и протестиращи с други политически убеждения, които отправиха националистически и икономически искания.

Изпитващите икономически затруднения иранци са недоволни от голямата финансова помощ, която режимът в Техеран оказва на чуждестранни структури като ливанското движение Хизбула. Лидерът на Хизбула Хасан Насралла се хвали с построените с ирански пари болници, пътища и училища в Ливан, изтъква френското издание.

В Ислямска република Иран откритите прояви на несъгласие не са такава рядкост, за каквато биват представяни - жени протестират срещу налаганите им ограничения, обикновени граждани протестират заради неплатени заплати и загубени влогове. Но уличните протести са рядкост и за тях нервното правителство обвинява чужди сили, регионални съперници разпространяват слухове, а активисти се опитват да използват исканията за по-голяма отчетност и по-малко неравенство и корупция за своите идеологии, пише "Гардиън".

ЕС поддържа контакт с иранските власти и очаква да бъде гарантирано правото на иранските граждани на мирни демонстрации и свобода на словото. Това заяви вчера говорителката на външнополитическата служба на ЕС Катрин Рей, цитирана от ТАСС.

"Поддържаме контакт с иранските власти. Очакваме правото на мирни демонстрации и свобода на словото да бъдат гарантирани, както заяви президентът Рохани", написа Рей в Туитър.