Трите формации „Заедно за ДА“, „Републиканска левица за Каталуния“ и Социалистическата партия на областта имат съответно 34, 32 и 17 места, което им осигурява пълно мнозинство в местния Женералитет, предаде ВВС.

Партията с най-много гласове е борещата се против обявяване на независимост формация „Граждани“, която има 36 места и малко над милион гласа.

Очаква се трите партии, определени като сепаратистки, да формират управляваща коалиция.

За мнозинство в 135-членното събрание са необходими 68 мандата.

Предсрочни избори в испанската автономна област преминаха при рекордна избирателна активност. По данни на местните власти 4,1 милиона от имащите право на глас 5,3 млн. души са посетили урните. Това представлява 81% избирателна активност.

Проучванията на общественото мнение преди изборите даваха изравнени позиции на привържениците и противниците на независимостта на Каталуния.

Вотът бе организиран от Мадрид, след като централното правителство задейства чл. 155 от Конституцията на Испания, за да суспендира автономните правомощия на Каталуния, чиито парламент обяви едностранна независимост на 1 октомври тази година. Някои от кандидатите за изборите, включително и отстраненият от длъжност председател на Женералитата Карлес Пучдемон, са изправени пред обвинения за организиране на бунт за ролята им в обявяване на независимостта.