Това заяви унгарският вицепремиер Жолт Шемен, цитиран от Ройтерс и БТА.

ЕК предложи днес на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения. За причина бе изтъкнат съществуващ риск за върховенството на закона в страната.

Предложението се прави от ЕК заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

Шемен говори пред унгарската информационна агенция МТИ. Той посочи, че е неприемливо Брюксел да упражнява натиск върху суверенна държава членка.

"Полско-унгарското приятелство и ангажиментът на унгарското правителство към спазването на договорите ни задължава да се намесим срещу решението на комисията на всички форуми", каза Шемен.

На въпрос дали това значи, че Унгария ще наложи вето на предложената процедура срещу Полша, той отговори с "да".

Мнозинството в ЕП обаче подкрепи предложението на ЕК срещу Полша

Групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите, и на либералите (АЛДЕ) (това е мнозинство в ЕП) подкрепиха решението на Европейската комисия да предложи лишаване на Полша от право на глас при обсъждането и приемането на решенията в ЕС.

Според общностното право с решение на мнозинството в ЕП и с гласовете на четири пети от министрите в Съвета на ЕС може да се установи, че в дадена държава от Общността върховенството на правото е под постоянна заплаха.

Тогава Съветът може да издаде свои препоръки. ЕК или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха.

Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Варшава, но същевременно Полша ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва).

Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.