Причината: риск за върховенството на закона в страната.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че комисията остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно, предаде БТА.

Той уточни, че предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

Тимерманс поясни, че в следващите три месеца ЕК може да оттегли предложението си, ако Варшава изпълни списък от мерки.

Все още имаме надеждата, че можем да постигнем решение в интерес на поляците и на ЕС, добави той.

ЕК днес е приела три решения
  •  списък с мерки, които трябва да бъдат приложени от полските власти,
  • предложение за задействането на чл. 7 от договора за ЕС (лишаване от право на глас),
  • Варшава да бъде предадена на Съда на ЕС.
Тимерманс отчете, че досега ЕК е издала на Полша три препоръки (официални предупреждения), като комисията и Варшава са разменили 25 писма. Същевременно полските власти са променили 13 закона, които заплашват върховенството на правото и разделението на властите.

Наскоро в Полша бяха приети два спорни законопроекта за съдебната система въпреки предупрежденията на Европейския съюз. Нормативните актове дават на изпълнителната власт по-голям контрол над Върховния съд (ВС) и Националния съвет на магистратурата (НСМ - Висшия съдебен съвет).

Наблюдателите отбелязаха, че с тези закони управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) иска да назначи свои хора във ВС и НСМ и да затегна своята хватка над тези два ключови органа на съдебната власт.

Преди 17 години държавите от ЕС прекъснаха отношенията си с Австрия за девет месеца заради участието на крайната десница в правителството.

По-късно в договора за ЕС бе приет чл. 7, според който държава, която постоянно нарушава принципите или правото на Общността, може да бъде лишена от глас при приемането на общите решения. До днес този текст не беше прилаган.

Заради липсата на подобен текст през 2000 г. държавите от ЕС едностранно замразиха отношенията си с Виена за девет месеца.

Решението на Европейската комисия да задейства чл. 7 от Договора за ЕС срещу Полша е необосновано и политически мотивирано, заяви пред агенция ПАП Беата Мазурек, говорителка на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние сме пълноправни членове на ЕС", подчерта Мазурек, цитирана от ТАСС. "Това не означава, че няма да говорим за своите нужди, да изказваме свои оценки и да отстояваме решенията, които се вземат в полския парламент, който е избран демократично", добави тя.

Полските власти ще продължат спорната реформа на съдебната система, която доведе до започването на процедура за санкции срещу страната, обяви министърът на правосъдието Збигнев Жобро.

По-рано днес полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че страната му е против двойните стандарти - за едни (старите демокрации) може да съществуват такива решения, а за други, като Полша, - не.