Oпepaциятa e пpoвeдeнa в понеделник и вторник cлeд няĸoлĸo мeceчнa paзpaбoтĸa, пpи ĸoятo ca изпoлзвaни cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa. Повдигнати са обвинения на четирима. Двама от тях остават зад решетките за 72 часа. 

Преди една година синът на Минков е бил задържан в района на Капитан Андрево отново за трафик на хора, но не е бил осъден. Извършвани са и обиски в дома на семейството, но не е било открито нищо. 

Семейството в момента има сметопочистваща фирма "ВОЛФ Милениум". 

Бившият кмет и хиpypг Минков бe ĸмeт нa Cвилeнгpaд в мaндaтa 1999 – 2003 гoдинa. Kaндидaтypaтa мy бe издигнaтa oт CДC. 

Според запознати, ексградоначалникът скоро щял да бъде освободен, но останалите щели „да поостанат“ в ареста в Хасково за каналджийство и ще им бъдат повдигнати обвинения. Сред арестуваните нямало гранични служители.


Това бе потвърдено от говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която заяви за Дир.бг, че на баща Минков не е повдигнато обвинение. Синът на екскмета обаче е с обвинение за организатор на престъпна група,създадена с користна цел за трафик на хора.

На 12 декември 2017 г. на територията на Свиленград са извършени множество процесуално следствени действия. При претърсвания в жилища са открити и иззети множество мобилни телефони. Разпитани са свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства.

Повдигнати са обвинения на четири лица, като единият от тях Благовест Минков, който е ръководител на групата, а останалите – Г.А., К.Г. и С. Г. са участници.

Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград. В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице – Н. П, са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места.Това се е случило в землището на с. Труд, когато са били преведени през българо-турската граница 44 иракски граждани, четиринадесет от които ненавършили 16 годишна възраст.

За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

На ръководителя на групата и на един от участниците /К.Г./ Специализираната прокуратура е наложила мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

На С. Г. е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв., Г.А. е задържан под стража от Районен съд - Пловдив, още докато разследването е ръководенето от РП - Пловдив.

Съучастникът Н. П. е с мярка за неотклонение гаранция от 2 000 лв., също наложена от Районен съд - Пловдив. Разследването продължава.