Тази международна неправителствена организация бе отличена от Нобеловия комитет заради активната си дейност в борбата срещу разпространението на ядрените оръжия и за намаляване на растящия риск от ядрена война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

МКЗЯО бе инициатор на приетия от ООН през юли т.г. международен договор за забрана на ядрените оръжия. Договорът не е подписан от - и съответно няма да се отнася до нито една от страните, които вече притежават такива оръжия.

Приемайки високата награда на церемонията в кметството на норвежката столица, председателката на организацията Беатрис Фин ги призова да подпишат споразумението, което трябва да събере минимум 50 подписа, за да влезе в сила.

До момента само 4 страни са направили това.

Този договор "предоставя избор - избор между два края: края на ядрените оръжия, или края на самите нас", каза Фин в словото си, приемайки наградата. Тя включва почетна грамота, нобелов медал и паричен чек за 9 млн. шведски крони (1,1 млн. долара).

"Америка, избери свободата вместо страха. Русия, избери разоръжаването вместо разрушението. Великобритания: избери върховенството на закона пред угнетяването", обърна се Фин подред към всички членове на ядрения клуб, включително КНДР, която през септември извърши шестия си ядрен опит, и Израел, чиито власти не потвърждават, но и не отричат, че страната притежава ядрени оръжия.

"Да се оставим ядреното оръжие да ни управлява, е безумие. Много от онези, които критикуват нашето движение, казват, че сме нерационални, че сме откъснати от света идеалисти, че ядрените държави никога няма да се откажат от своите оръжия. Ние обаче представляваме единствения рационален избор. Представляваме онези, които се отказват да приемат ядреното оръжие като даденост, съществуваща в нашия свят; онези, които се отказват да свързват своята съдба с няколко знака от програмния код, управляващ изстрелването (на ядрените ракети)", посочи Фин.

Заедно с Фин наградата от името на международната неправителствена организация получи и 85-годишната японка Сацуко Турлоу, оцеляла от атомната бомбардировка над Хирошима, посветила целия си последващ живот на борбата за забрана на ядреното оръжие.

Тя припомни на присъстващите ужасяващите моменти, които е преживяла непосредствено след взрива на бомбата на 6 август 1945 г.

"Главният аргумент на МКЗЯО се състои в това, че докато съществува ядрено оръжие, светът няма да е безопасност. Този аргумент намира отклик у милиони хора, които чувстват, че заплахата от употреба на ядрено оръжие днес е голяма както никога досега, не на последно място заради положението в Северна Корея", каза председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен, който определя носителя на наградата всяка година.

Тя подчерта също, че "усилията на МКЗЯО дадоха нов импулс на борбата срещу ядреното оръжие", и добави, че ядрените държави сега не правят достатъчно за изпълнение на своите задължения по договора за неразпространение на ядреното оръжие от 1970 г.

Посланиците на Великобритания, Русия, САЩ и Франция в Норвегия отказаха да присъстват на днешната церемония, а посланиците на други три ядрени държави - Китай, Индия и Пакистан, се оказаха в отпуск...