Лекарите и медсестрите от "Пирогов" продължават негодуването си срещу сегашния изпълнителен директор на болницата проф. Асен Балтов. Има ли опасност болницата да спре своята дейност?

"Определено проблемите се трупат. Това, което преля чашата на търпението, беше принудата да се преподпишат нови трудови договори с изпитателен срок за хора с 20 години стаж. А най-последното беше получаването на последните заплати. За по-голяма част от персонала има допълнителни месечни плащания, тъй като заплатите принципно са ниски, но този път възнагражденията бяха чисти", отбеляза пред "България он еър" синдикалистът от "Подкрепа" в "Пирогов" д-р Ивайло Филибев.

Хирургът от "Пирогов" доц. Стоян Сопотенски подчерта, че протестите няма да попречат на работата на болницата и няма да повлияят на пациентите ѝ.

"Има силна рестрикция на консумативите, което води до застрашаване на болничния процес. Тази липса все повече расте във времето. Икономия може да бъде правена, но не за сметка на пациентите. Никой не се крие зад протестите. Всеки е излязъл със собственото си лице", сподели медикът.

Доц. Сопотенски поясни, че главните проблеми на медицинското заведение са раздутата администрация и по-големите възнаграждения за чиновниците, отколкото за лекарите и медсестрите.

„На всеки 5 медицински работници има по един от администрацията. Лошото финансово състояние на болницата все още не е решено. Това, че беше предложено на хората с 20 години стаж да преподпишат трудовия си договор с нов, в който има 6 месеца изпитателен срок, означава, че искат да те отстранят по всяко време", категоричен бе той.

За финал на разговора д-р Филибев уточни, че кредитът на доверие към управата на болницата вече е изтекъл. А за обвиненията, че протестират една шепа хора, той обясни, че няма как всички хем да излязат, хем да работят.

"Проф. Асен Балтов да се пази от тези, които го ласкаят, тъй като тези, които го критикуват го правят с добра умисъл!", предупреди хирургът доц. Сопотенски.