Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона с краля на Саудитска Арабия Салман, с краля на Йордания Абдула и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, за да ги информира, че е решил да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Саудитския крал Салман казал на Тръмп, че преместване на американското посолство в Ерусалим е опасна стъпка, която ще разпали чувствата на мюсюлманите, предаде Ройтерс, като цитира саудитската телевизия.

Според официалното съобщение от Аман крал Абдула предупредил Тръмп, че такова решение ще има "опасни последици за стабилността и сигурността в региона" и ще попречи на усилията на САЩ да подновят израелско-палестинските мирни преговори.

Египетският президент каза на Тръмп, че няма нужда "да се усложняват нещата" в Близкия изток и предупредил да не се предприемат стъпки, които биха подкопали шансовете за мир в региона, заяви говорител на президентството в Кайро.

Египетският президент потвърдил позицията на Кайро за запазване на юридическия статут на Ерусалим в рамките на международните решения и съответните резолюции на ООН.

По-рано днес Тръмп уведоми и палестинския президент Махмуд Абас по телефона за решението си. Абас прикани световните лидери да окажат натиск върху Вашингтон да не мести посолството си в Ерусалим.

Руският президент Владимир Путин телефонира на палестинския президент Махмуд Абас и му каза, че Москва подкрепя подновяване на преговорите между Израел и палестинската власт, включително и за статута на Ерусалим, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Освен с Путин, Абас е разговарял по телефона и с президента на Франция, с папата и с йорданския крал и ги е призовал да се намесят и да окажат натиск върху САЩ да не местят посолството си в Израел, каза говорител на палестинския президент пред Ройтерс.