Руското министерство на правосъдието е предупредило няколко финансирани от държавата американски медии, че може да бъдат регистрирани като чуждестранни агенти по новия закон, одобрен от долната камара на парламента.

На 15-16 ноември Министерството на правосъдието на Руската федерация е изпратило писма до „Гласът на Америка“, „Радио Свободна Европа“, „Кавказ.Реалии“, „Крым.Реалии", „Сибирь.Реалии“ и телевизионния канал „Настоящее Время" за възможното им признаване за чуждестранни агенти“, се казва в официалното съобщение от правосъдното министерство в Москва.

В сряда депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“.

Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия.

„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.

Законът бе приет в отговор на искането на САЩ финансираният от руската държава тв канал RТ да бъде регистриран като чуждестранен агент.

Приетият вчера от руската Държавна дума закон предоставя право на министерството на правосъдието да определя кои медии да бъдат приемани като чуждестранни агенти.

Предстои текстът му да бъде одобрен от горната камара и да бъде подписан от президента Путин.

Организацията „Репортери без граници“ изрази загриженост по повод новия закон за медиите в Руската федерация.

„Крайно неясните положения в закона откриват път към избирателното, произволното и политическото му използване, и в момент на безпрецедентен натиск над средствата за масова информация може още повече може да затрудни достъпа на гражданите към свободно съобщавани новини“, заяви Йохан Бихр, ръководител на организацията за Източна Европа и Централна Азия.