Самата процедура стартира през 2013 г., съобщиха от общинската администрация.

Искането на кмета Георги Икономов е продиктувано с мотивите да се даде възможност за започване на реалните действия за изграждане на втори кабинков лифт в Ски-зона Банско. Това може да се случи само след промяна на сега действащият план за Пирин, който в сегашния си вид забранява изграждане на нови лифтове в Ски-зоната, аргументира се кметът.

В писмото си до МОСВ той посочва още, че приемането на новия план, който се разработва от над 5 години, към момента е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето.

Явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси, смятат от Община Банско.

Кметът: В Банско да има европейски цени >>

Воден от тези мотиви, кметът Георги Икономов с официално писмо поиска от министър Нено Димов да приключи вече извървяната процедура по изменение на сега действащия План за управление на Национален парк "Пирин" и да предложи тя да бъде одобрена от Министерски съвет, се казва още в съобщението.

В общината се надяват строителството на лифта да започне още следващата година. За него се говори от години. Спорът е между природозащитници и част от местната общественост.

Внесеното искане на кмета в МОСВ е подкрепено с планиран днес протест на местните жители на града с искане за втори лифт.

Банскалии излизат на пореден протест за нови лифт и писти >>

Организатор на протеста е сдружение "Бъдеще за община Банско", което призова всички любителите на зимните спортове, на които вече им е дотегнало от безкрайните опашки край лифта, да излязат днес в 16.30 часа на входа на Банско и да изразят своята позиция по темата.

Според банскалии липсата на втори кабинков лифт пречи на развитието на курорта. Затова те са решени да се разбунтуват и да не оставят съдбата на града в ръцете на "зелените рекетьори".

"С протеста искаме да напомним, че проблем има и ако не се реши в най-кратки срокове, Банско като курорт губи. Това е абсолютна антиреклама за страната ни", коментира Икономов пред NOVA. Той поясни, че в пиковите часове за лифта се чака повече от 2-3 часа.

Природозащитниците пък обясниха, че проект за втори лифт не съществува нито в стария, нито в новия устройствен план. За да се реши проблемът, те предлагат увеличаване на работното време и капацитета на съоръжението.

„Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти”, коментира Петко Ковачев от Института за зелена политика.