Това разказа пред bTV д-р Цветанка Цолова, която заедно с още двама български медици бяха задържани в петък, докато преглеждат българи в Босилеград.

По думите й, целта на сръбската полиция е била да бъдат сплашени българите, живеещи в града, който се намира само на няколко километра от сръбско-българската граница. 

Д-р Цолова допълва, че когато тя и двамата й колеги са пристигнали в Босилеград, пред Българския културно-информационен център, където е трябвало да преглеждат, вече са се били събрали над 50 души.

"Прегледах четирима пациенти, не бях приключила с четвъртия, когато настъпи някаква суматоха. Изведнъж казаха: „Прекъснете, елата до горе да се качим“. Събраха ни документите като на престъпници. Започнаха да пишат някакви протоколи – с какво се занимаваме, какво носим. И след като си приключиха този документ до последната малка буквичка, изведнъж казаха: „Хайде, елате сега с нас“.

Един по един в партизанска редица ни натовариха в полицейска кола. Гледката, която беше пред културния дом, беше потресаваща! Беше обграден с полицаи! Все едно се случва действително нещо чрезвичайно! Едва ли не дрога дистрибутираме. Хората – по прозорци, отстрани... спряха да вървят, да продават, всички гледат...
", допълва лекарката.

В участъка документите на нашите медици са взети, но не са им дадени никакви обяснения защо са задържани. Те остават там близо 6 часа.

"Усмихваха се, бяха много мили, предлагаха ни кафета, сокчета. На въпроса: „Кога ще ни върнете личните карти?“, веднага се мобилизираха – кой излиза, кой не отговаря... Съвсем определено беше организирана акция и то с цел да не бъдат прегледани тези българи и още повече – да бъдат сплашени", категорична е д-р Цолова.

Тя казва, че е напуснала Босилеград с голяма горчилка.

"Своя дискомфорт и този на колегите ми го пренебрегвам, защото той минава. Но тези хора остават там с проблемите си. И е много тъжно, защото са много доби, много изстрадали и са истински българи", допълва лекарката.