Тръгна нов конкурс за разработването на единната туристическа система, като новата система ще свърже регистрите на хотелите с МВР, НАП, общините и Министерството на туризма, съобщават от министерството.

Ще бъде разработена и система Регистър за настаняване.

Търгът за Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) беше обявен през 2016 г., но беше прекратен заради обжалвания, припомнят от Министерството на туризма.

Междувременно бе създадена Държавна агенция „Електронно управление“, което наложи съгласуване на документацията преди старта на новата процедура.

Целта на единната система за туристическата информация е да свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, с МВР, Националната агенция за приходите (НАП) и общините, като всички институции ще имат съответното ниво на достъп, което е необходимо за събиране и обработка на данни.

Очакванията са, че това ще повиши приходите в туризма, ще доведе до ограничаването на сивия сектор и реалното отчитане на броя пребиваващи в хотелите и др. Това от своя страна ще рефлектира положително и върху икономиката на страната.

Кандидатите ще могат да представят офертите си в предвидените по Закона за обществени поръчки срокове.

Предложенията ще се приемат в Министерство на туризма, съобщават от ведомството, но без да дват повече подробности за предстоящите търгове.