Председателят на Европейската комисия коментира днес, че България е пример в обезпечаването на сигурността в ЕС, в областта на финансовата политика, както и по изпълнението на целите по механизма за сътрудничество и проверка.

Юнкер засегна тези теми на съвместна пресконференция в Брюксел с премиера Бойко Борисов след общото заседание на ЕК и българското правителство, предаде БТА.

Председателят на ЕК съобщи, че докладът за България по механизма ще бъде "много положителен". Документът ще бъде представен следващата седмица.

Възхищавам се на представянето на България - страната има балансиран бюджет, нисък бюджетен дефицит. Някои държави от еврозоната са далеч от тези показатели. България е готова за еврозоната и ако подаде искане, бих го подкрепил с удоволствие, заяви Юнкер.

На свой ред Борисов изрази очакване до края на годината тази тема да бъде обсъдена. Но внимателно, за да не се разклащат пазарите, уточни той.

Предприели сме всички процедури, работим с Европейската централна банка, надявам се да завършим този процес, добави министър-председателят.

Юнкер отбеляза, че България и Румъния трябва да влязат в Шенген и това ще стане, защото там им е мястото.

България ще бъде столица на Европа през 6-те месеца на председателството на ЕС и това е уникална възможност за тази толкова красива страна, за прекрасния български народ, да докаже, че българите знаят какво представлява Европа.

Европа е част от ДНК-то на България и от първия ден на присъединяването й към ЕС тя се държи като основател на Съюза, докато някои от основателите не винаги се държат като такива, продължи с похвалите председателят на ЕК, цитиран от "Фокус". 

По думите на Юнкер България е източник, а не консуматор на сигурност, в сложния регион, в който се намира. Той съобщи, че с българския премиер са обсъдили проекти за изграждането на връзки между Черно и Адриатическо море, както и от нашата страна към Турция.

Юнкер приветства насрочената през май догодина в София среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани. Трябва да оставим открита перспективата за присъединяване на Западните Балкани, добави той.

Бих искал с Турция да имаме възможно най-добрите отношения, но Турция в момента се отдалечава от ЕС, това е неин избор. Искам Турция да стане европейска, заяви председателят на ЕК.

Прекрасен регион, прекрасна природа, работливи народи, изключително културно-историческо наследство. Дълги години тази тема не беше на масата, сега имаме рядък шанс, изтъкна Борисов.

Дадох предложение, което не носи риск за ЕС - ако изградим жп-линиите, пристанищата и магистралите, инфраструктура между столиците на Балканите, това ще е добре за цяла Европа, ще има възможност за туристическия бранш, за инвестиции, за движение и присъединяване. Това няма да бъдат пари на вятъра, а и те не са толкова много, в сравнение с времето, когато в Косово бушуваше войната и там се дадоха милиарди евро и хиляди човешки жертви, поясни премиерът.

Председателят на ЕК съобщи, че ще посети София през януари и Варна напролет.