В декларация от името на парламентарната група Тома Биков осъди остро думите на проф. Христов, че наистина Съветската армия е помогнала за освобождаването на българските евреи и скандалът около това се случва, защото "80% от българския народ са дебилни и не могат да се подписват".

„Това изказване е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание. Това е срамно изказване за човек, който като народен представител по Конституция е призван да представлява целия български народ. Ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80% от българския народ дебили е обида, която не може да бъде преглътната от нито един човек”, подчерта Биков.

Той призова лидера на БСП Корнелия Нинова да обърне внимание на това изказване и да заяви ясната си позиция.

„В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска, би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната си група”, каза още колегата й от ГЕРБ.

Биков се обърна и към президента Румен Радев с призив да се разграничи категорично от думите на Иво Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал го за държавен глава.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов отправи подобен призив във Фейсбук:

"Призовавам Корнелия Нинова публично да поиска оставката на своя самозабравил се депутат Иво Христов заради увреждане на българските национални интереси и тежка обида към българския народ!".

Все още няма реакция от БСП, но Нинова свика спешно съвещание на парламентарната група, след която се очаква от партията да направят декларация.

Междувременно самият Христов само се извини за някои свои "непремерени изказвания", но не каза, че смята да подаде оставка.

Още вчера, депутатът, който влезе в парламента от гражданската квота на БСП, изтри видеото със скандалното си изказване от своя профил и опита да се оправдае с думите, че “дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват", който бил интерпретиран неправилно. Записът обаче беше качен в YouTube и скандалните му думи могат да бъдат чути в 15-тата минута.


АНКЕТА: Трябва ли да подаде оставка Иво Христов?