В специално изявление във Фейсбук той опита да оправдае породилата бурни реакции негова позиция с думите:

"Във връзка с въпрос относно пропагандата и манипулацията на информацията, зададен на среща с обществеността, точните думи в отговора на проф. Иво Христов са: “Като се отчете, че 80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват, това работи безупречно”.

Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда. “Дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно.

Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем. А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна".

Известни политици и общественици обаче реагираха остро.

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев написа в социалната мрежа:

"Изказването на проф. Христов е чутовен, многопластов скандал и - наред с всичко останало - поредно доказателство, че червените не могат да бъдат алтернатива никога, никому и на никаква цена.

Първо, то е безобразно оскърбление към паметта на хората, които с огромен риск за живота си, са се застъпили за сънародниците си от еврейски произход - свещеници, общественици, интелектуалци, политици, хиляди миряни и обикновени граждани. (Мнозинството от тези хора са демократи и антиболшевики, лично те и семействата им - тежко пострадали по време на окупацията от същата Червена армия...)

Второ - то е гавра с чувствата и традициите на нашия народ. В цялата ни модерна история, огромното мнозинство от българския народ е било на страната на етническия и верски мир и против всяка форма на политическо насилие.

Трето - то е нечувана обида към мнозинството от българите днес. Нищо не може да оправдае определението “дебили” - и то за хора, които с основание се гордеят с доблестта и човечността на предците си. И отхвърлят наглото твърдение, че тази човечност е била конюнктурен продукт на войната между две безчовечни диктатури, на далечни бойни полета.

И последно, но може би най-важно: Тази обида произлиза от представител на традицията на агресивно малцинство, което се е опирало на насилието в цялата си история и никога не се е извинило, камо ли покаяло. Малцинство, което, опряно на диктаторски механизми и чужда военна сила, извърши и най-мащабното престъпление на етническа основа в българската история - срамния “Възродителен процес”. Престъпление, чийто тежки последици тегнат и до днес. Надявам се българските “социалисти” незабавно да изхвърлят г-н Христов от групата си в парламента и да поискат оставката му като депутат. Присъствието му в сградата е срам за паметта на Димитър Пешев и още десетки достойни българи. Надявам се, но знам, че няма да стане. Защото са комунисти и безродници, а не “български социалисти”.

Бившият икономически министър и кандидат за президент Трайчо Трайков също заяви:

"Разговорът за националната памет и чест били за жалкия глупак отклоняване на вниманието от важната според него тема - оскверняване на оня паметник... Опасявам се обаче, че човекът с основание е народен представител - бая народ си е точно представен чрез него. По причина на същото осъзнаване, навремето спрях да започвам отговорите си на някои парламентарни въпроси (обикновено от "Атака") с увода, че явно е необходим образователен ценз за парламента".

И председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов излезе с остра позиция:

"Изпитвам отвращение и погнуса от изявлението на Иво Христов. Неговите думи са съвършен израз на национален нихилизъм и слугинаж на чужда държава. Заслугите на България за спасяването на 50 000 евреи са световно признати и са едно от най-големите цивилизационни достижения на народа ни в ХХ век.

Подробностите за тези драматични дни всеки може да намери в книгите на Габриеле Нисим „Човекът, който спря Хитлер“, на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“, както и в „Спомени“ на Димитър Пешев. Аз лично ще добавя и свидетелствата на моя дядо д-р Никола Дуров, който е един от 42–та депутати в 25-то Народно събрание, подписали петицията за спасяването на своите съграждани от еврейски произход. Никаква Червена армия не е била в мислите и в действията им.

Ще отбележа, че президентът Желев беше на път да прекъсне посещението си в САЩ, научавайки, че приносът на България не е отразен в музея на Холокоста. Пропускът беше незабавно отстранен и беше поднесено официално извинение от американските власти. Само антибългарин може по такъв недостоен начин да омаловажи и пренебрегне международно признати заслуги на народа си. Позор!" .

Блогърът Асен Генов пък написа:

"Между другото, изказването на депутата от БСП Иво Христов (доцент или професор, така и не се разбра) е много по-скандално от това на Тони "Шайката". Ако има справедливост, след Антон Тодоров и Иво Христов трябва да излети от парламента".

Въпреки че видеото беше изтрито от депутата от БСП, междувременно то бе качено в YouTube (скандалните му думи са в 15-тата минута - б.р.).


АНКЕТА: Трябва ли да подаде оставка Иво Христов?