Мотивите са, че между последното произнасяне на съда и днешното е изтекъл 8- месечният максимален срок за задържането му под стража, който за случая с Йоан Матев е по-кратък, защото в деня на убийството на Георги, обвиняемият е бил непълнолетен, тоест за него се прилагат срокове за задържане и наказания, различни от тези за пълнолетни, съобщи БНР.

Затова и градските магистрати промениха мярката за неотклонение на младежа от "задържане под стража" в подписка. По думите на съдия Мина Мумджиева, знаейки сроковете, прокуратурата е трябвало да ускори работата си. 

Въпреки промяната на мярката за неотклонение, 19-годишният Йоан Матев няма да излезе веднага от ареста, защото решението на Софийския градски съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред апелативните магистрати на 14 ноември. 

От държавното обвинение считат, че подсъдимият трябва да остане в ареста, защото на свобода може да се укрие, както успя да го направи почти две години до задържането му този февруари. Освен това, според прокуратурата, Йоан и защитата му чрез процедурни хватки бавят края на разследването.

Затова и на Матев ще бъде назначен служебен защитник, каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

"Законът дава възможност на обвиняемия да организира защитата си по начин, по който прецени. В много случаи обвиняемите злоупотребяват с тази възможност, като превратно тълкуват правата, които законът им дава", добави тя. 

Адвокатът на Матев отказа коментар по решението на съда. От прокуратурата обявиха, че ще протестират.

Зам.-градският прокурор Зорница Таскова коментира пред медиите, че произнасянето на съда е бил само един от възможните прочити на закона и периодът, за който е позволено обвиняемият да остане в ареста е една година и шест месеца.

По думите й прокуратурата не може да предяви материалите по делото, за да започне процесът, защото не се приемат призовки от страна на защитата, или се декларира личен, или служебен ангажимент на адвокатите, или делото е в съда по молби за изменение на мярката.

Йоан Матев беше арестуван през февруари т.г., след като брат му Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който бе убит деветокласникът Георги. Ученикът в Националната търговско-банкова гимназия бе открит на 2 юни 2015 г. мъртъв на пейка в Борисовата градина. Момчето бе убито с един удар от нож в областта на сърцето. 

Ако бъде осъден, след редукцията, предвидена в закона за непълнолетни, какъвто той е бил към 2015 г., Матев може да получи от 5 до 12 години и лишаване от свобода.