Младият мъж е обвинен за това, че умишлено е умъртвил младата жена, както и че без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества в апартамента си. Станев може да получи най-тежкото наказание, предвидено в закона - доживотен затвор без право на замяна.

"Заслужавам между 20 и 30 години затвор. Това не трябваше да се случва", каза Стефан Станев преди началото на заседанието, цитиран от Нова телевизия.

Когато се изправи пред градските магистрати убиецът поиска делото му да се гледа по съкратена процедура. Магистратите одобриха искането му и така процесът ще приключи с присъда още днес.

Родителите на Виола - Валери и Райна Николови, поискаха кръвнина от 350 хиляди лева от убиеца на дъщеря си. Те споделиха, че семейството им е разбито. 

Прокурорът по делото настоя за 30 години затвор за Станев. Според държавното обвинение, убитата Виола е издъхнала в ужасни мъки, тъй като е осъзнавала какво се случва с нея.

На 23 юни 29-годишната красавица Виола - студентка в Датския колеж, бе пребита с метален стик, душена и наръгана с нож от Стефан, който подозирал, че тя му е изневерила. Двамата живеели заедно от няколко месеца. След като убил приятелката си, 29-годишният мъж тръгнал с колата си към морето. По пътя качил стопаджии, които по-късно пребил и ограбил. Ден по-късно Стефан Станев бе задържан в Созопол.

По искане на прокуратурата, младият мъж бе настанен за експертиза в психиатричната болница към ловешкия затвор. Заключението на експертите бе, че той е вменяем и може да отговаря пред съда за действията си.