Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел, която предлага пакет от мерки, насочени към киберсигурността в европейското пространство, съобщи БНТ. 

"Предложихме конкретни мерки, като една от тях е обща рамка за сертифициране на сигурността на продуктите. Нещо, което до този момент съществува в отделни държави-членки. За нас това са стъпки напред.

Това означава от една страна потребителите да имат възможност да знаят на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт и да донесем полза за европейските фирми, един сертификат да е признат в целия ЕС и да се намали административната и финансова тежест", отбеляза Мария Габриел.

Еврокомисарят отличи няколко различни аспекти на кибератаките и заяви, че точно за това подходът на Европейската комисия е цялостен, т.е означава всеки да има своята отговорност.

"Днес в интернет все още циркулира прекалено много съдържание, което подстрекава към тероризъм или радикализация. 41% от вече сигнализирано незаконно съдържание не е свалено, а от тях 28% остават повече от 24 часа, а ние знаем, че най-силното въздействие от такива материалите е в първите час, два", посочи още тя.

Еврокомисарят допълни, че са призовали големите платформи да имат своята отговорност и да се стигне до по-бързо премахване в следствие на доброволни мерки, а ако това не се случи, в ЕК ще излязат със законодателни предложения.

По отношение на сътрудничеството с Интерпол Мария Габриел заяви, че то е много добро. По думите й 91,92% от незаконното съдържание бива премахнато максимално бързо.

"Предложенията са платформите да бъдат проактивни и всеки от тях да предложи лице за контакт, което да може много бързо да си сътрудничи с полицейските и правосъдни органи, както и да има възможност потребителите да сигнализират максимално бързо за незаконно съдържание или такова, което не е, да бъде възстановено", обясни тя.

По темата за фалшивите новини в интернет Мария Габриел каза, че те не са нов феномен, а на 13 ноември започва обществена консултация в продължение на 12 седмици с различни заинтересовани страни.

"Нашата цел е наистина да обхванем всички аспекти на този феномен. Има техническа част, къде и как се прави, но и бизнес част. Има и съдържателна част. Между 5-10 хил. долара могат да се правят при президентски избори", отбеляза тя.

Еврокомисарят заяви, че има предложение по време на европредседателството да се представи пътна карта за спадане на цените на роуминга. По думите й утре ще бъде публикувана в официалния вестник на ЕС нова инициатива за безплатен безжичен интернет на обществени места, а между 6-10 хиляди общини в цялата Европа ще могат да се възползват от това.