Холандски експерти и агенти от американското ФБР вече се включиха в разследването на атентата от 16 октомври, когато колата на разследващата корупцията журналистката се взриви и тя загина.

Галиция, която бе на 53 години, бе наричана "малтийския Уикилийкс" заради разкритията, които правеше. Тя извади наяве някои от тъмните страни на малтийската политика.

Във вторник председателят на Европейския парламент засили натиска, настоявайки за международно разследване.

Малтийското правителство деблокира 1 милион евро, които предоставя за информация, която би довела до извършителите и поръчителите на убийството.

Местни медии съобщиха преди дни за предположенията на следствието, че убийството на Галиция може да е свързано с нейните разследвания за контрабандата на горива от Либия в Европа.

Мнозина в най-малката страна в ЕС не вярват на съдебните власти и полицията. Снощи група жени разпънаха палатки на исторически площад в малтийската столица Валета, обявявайки четиридневен протест с настояване за оставката на началника на полицията и министъра на правосъдието и заменянето им с личности, одобрени от две трети от парламента.

Ако парламентът не чуе това, което имаме да му кажем, ще излезем по улиците и тогава може би някой ще ни изслуша, заяви една от участничките.

ЕП изпраща делегация в Малта, за да разследва как правителството се справя с корупцията, увеличавайки натиска върху премиера Джоузеф Мускат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на групата на АЛДЕ в Европарламента Ги Верхофстат каза вчера, че корупцията в Малта изглежда е широко разпространена и се е превърнала в доходен бизнес модел. Делегацията ще провери дали в Малта се спазва върховенството на закона и какви мерки се вземат срещу корупцията и прането на пари, допълни Верхофстат.