Тръмп обяви бедствено положение в Калифорния

stat
09:21  |  11 октомври 2017 | По света / Редактор Таня Тодорова /    |  видео
Пожарите в Калифорния отнеха живота на 17 човека Пожарите в Калифорния отнеха живота на 17 човека
Сн.: БТА
Видео: Пожари в Калифорния

Най-малко 17 са вече жертвите на пожарите в Калифорния и броят им може да нарасне. Президентът Доналд Тръмп обяви щата за зона на природно бедствие.
Повече от 25 000 души са напуснали домовете си в седем общини северно от Сан Франциско. Пламъците са унищожили над 2000 сгради и са нанесли тежки поражения на жизненоважната за района винарска промишленост.

Бързоразпространяващият се огън е обхванал гъстонаселени квартали, принуждавайки жителите им да напуснат домовете си посред нощ, като мнозина не са успели да вземат нищо със себе си.

180 души са в неизвестност, съобщи в. "Вашингтон пост", позовавайки се на властите.

С бушуващите пожари се борят няколкостотин пожарникари.
Те гасят 17 големи огнища, като се използват ресурси на целия щат и на съседна Невада.

Властите обаче предупредиха, че се очаква поривистият северен вятър, наричан Диабло, да задуха отново още днес и огнеборците ще разполагат с малко време да ограничат разпространяването на стихията в жилищните райони.

Сухото време и вятърът помагат за разпространението на огнената стихия.

Властите на Калифорния въведоха извънредно положение в осем окръга на щата. Президентът Доналд Тръмп обяви щата за зона на природно бедствие и нареди изпращане на федерална помощ за засегнатите от пожарите райони.

"Домовете ни са изчезнали, като прах са. Все едно ни е ударила ядрена бомба“, заяви местен жител. От шерифството в община Сонома заявиха, че са намерили 45 души от общо 200-те, за които по-рано бе съобщено, че са изчезнали.
Последно в По света


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.