Така той отговори на брифинг в Министерския съвет на обвиненията на БСП, че управляващите са бойкотиралия вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Наложи се Румен Радев да го отмени заради липса на кворум. Причина за това стана отсъствието на няколко министри и по-ранното тръгване на политически лидери.

„Като отидох на КСНС - вече има и практика в това да се разсекрети стенограмата при президента - всички го бяха уведомили, че имат официални посещения за Интерпол, в Полша и Париж. Убеден съм, че президентът няма да си изкриви душата“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Той дори се възмути от обвиненията:

"Снощи с изумление разбирам, че ние бойкотираме президента, при положение, че по-приятелски, по-конструктивен и всеки си каза защо е против едното или другото. Там има 20 души свидетели. Днес се развива тема „Бойкот?“, що за безобразие? Аз не съм нито колегата Симеонов, нито Антон Тодоров да ви давам оценки, но който, без да провери, е пуснал такива внушения, е 100% фалшива новина. Разчитам на вашия професионализъм. Разказвам минута по минута. Ако лъжа, елате и ме заплюйте мене. Седнахме, кафенце си пихме, говорихме си по различни теми, по програмите. Излизам и разбирам, че аз го бойкотирам. Това е фалшива новина, нямате право да го внушавате, защото не е истина“.

Премиерът цитира президента, който казал:

„Не е хубаво да завършвам и да излизаме долу без председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, без Мустафа Карадайъ на ДПС и без Веселин Марешки на "Воля".

След това Радев извадил календара и ден по ден гледали кога може да се проведе ново заседание. Неговата програма обаче също била пълна, затова се спрели на първия свободен ден следващия вторник - 17 октомври.

„Аз се разпоредих на началника на кабинета да спре всички пътувания на министрите за няколко дни", подчерта Бойко Борисов.

Още вчера правителството излезе със изявление, в което отхвърли твърденията за бойкот и подчерта, че подкрепя изцяло държавния глава в борбата с корупцията. В съобщението подробно беше изброено кой министър какъв международен ангажимент е имал.

Тази сутрин и председателят на Народното събрание Димитър Главчев каза, че ако Радев разсекрети стенограмата ще се види, че не е имало никакъв бойкот и всички са изразили своите становища.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обаче каза, че датата на КСНС е била обявена достатъчно рано, за да се стиковат всички графици, затова не може да оправдае отсъствието на министри. По думите й на заседанието е станало ясно кой иска да се бори с корупцията и кой не.

Румен Радев насрочи отмененото заседание за 17 октомври и получи уверението на управляващите, че тогава всички ще присъстват.