Освобождават Стоичков като почетен консул в Испания

stat
14:40  |  10 октомври 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Христо Стоичков е почетен консул от 2011 г. Христо Стоичков е почетен консул от 2011 г.
Сн.: Bulphoto

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания със седалище в Барселона, съобщиха от МВнР.
Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет. 

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г.

През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Христо Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.

"Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес", заявяват от външното ни министерство. 

Преди дни легендата на българския футбол реагира много остро срещу властите в Мадрид заради окървавения референдум в Каталуния. Испанският вицепремиер Сорая Сантамария дори обяви, че възнамерява да съди бившия нападател на "Барселона", след като той обвини нея, баща й, дядо й и дори сина й, който е непълнолетен, във франкизъм.

По-късно Стоичков се извини, че е намесил детето, но бе категоричен, че Сантамария не може да го съди, защото може да говори каквото иска.Последно в Общество


Огнян Минчев: САЩ се отказват от ”умната власт” на свръхсила

Решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел не променя някакво статукво в самия свещен град.