Той направи това изявления въпреки опасенията на страните членки във връзка със струпването на руски войски по границата с НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Столтенберг говори в края на четиридневната Парламентарна асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ.

"Ние сме обезпокоени от . . . липсата на прозрачност (на Русия), когато става дума за военни учения", посочи Столтенберг. Той спомена руско-беларуската операция през септември, включваща хиляди войници, танкове и самолети, която се състоя в Беларус, на източната граница на НАТО.

Столтенберг обаче добави: "Русия е наш съсед... ние не искаме да изолираме Русия. Не искаме нова Студена война".

Той каза, че 29-членният алианс е засилил въздушния патрул над Черно море "в отговор на агресивните действия на Русия в Украйна".

"Във въздушното пространство Канада и Италия се присъединяват към усилията на Румъния и България да гарантират сигурността на въздушното пространство на НАТО, а в Черно море присъстваме с редица кораби и военни учения. Заедно тези мерки имат ясно послание: НАТО е силна и единна организация", подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО също така подчерта в речта си пред Парламентарната асамблея, че Европейският съюз не може да развие собствена система за отбрана извън НАТО, предаде Аджерпрес.

"Много добре е, че ЕС развива собствена система за отбрана в допълнение към Северноатлантическия алианс. Алиансът иска това нещо от дълго време", посочи той.