В Полша 39 души са пострадали, включително 8 пожарникари, каза министърът на вътрешния министър Мариуш Блашчак.

Единият от загиналите е 67-годишен жител на Любуското воеводство. Той е паднал от покрива на къщата си, който вероятно се е канел да поправя. По данни на спасителите заради повалени дървета и скъсани далекопроводи са останали без ток близо половин милион жители на Полша.

Блокирани са някои магистрали и жп линии. Спасителите се отзоваха снощи на 9900 повиквания, съобщи говорителят на противопожарната охрана Павел Фронтчак.

Транспортът в Северна Германия все още не работи в нормален режим след преминаването на бурята Ксавие, която отне живота на най-малко седем души, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Германските железопътни компании обявиха, че движението на влакове между Берлин, Хамбург, Хановер и Кил е ограничено или прекъснато.

Екипите по поддръжка се опитват да отстранят повалени от бурята дървета и да направят необходимите ремонти. Вчера бурята достигна максималната си сила с пориви на вятъра до 180 км/ч.

Общественият транспорт в Хамбург постепенно се нормализира. В Берлин обаче все още има нарушения на графика.

Говорител на железопътната компания "Дойче бан" предупреди пътуващите да избягват регионалните влакове.
"Засегната е цялата мрежа в региона", подчерта той и съобщи за множество паднали на релсите дървета и повредени електропроводи.
Според говорителя ремонтите могат да продължат през целия ден.

Около 470 пасажери прекараха нощта на гара в Западна Германия заради силната буря. Около 370 пътници на влакове, пътуващи на големи разстояния, бяха принудени да потърсят подслон на гарата в Минден. Към тях се присъединиха и стотина души, пътуващи с регионални влакове.

Пътниците са останали на гарата около осем часа и персоналът се е погрижил за тях. Всички са продължили по пътя си около 5 часа сутринта.