Наградата му е присъдена за "романите, които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света".

Би Би Си се свърза с лауреата, който заяви пред медията: "Това е голяма чест за мен, най-вече за това, че вървя по стъпките на най-великите автори преди мен. Едно невероятно признание!"

Кадзуо Ишигуро (роден 1954 г. в Нагасаки) е автор на седем романа, сред които "Остатъкът от деня“, спечелил наградата "Букър“ и превърнал се в международна сензация. Има и сборник от кратки разкази, озаглавен "Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall" /2009 г./

През 1995 г. кралицата го награждава с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература, а френското правителство го прави през 1998 г. Кавалер на Ордена за изкуство и литература. Живее в Лондон с жена си и дъщеря си.

Първата книга на автора е "Още веднъж в Нагасаки" (A Pale View of Hills), публикувана през 1982 година. Вторият му роман е "Художник на изменчивия свят" от 1986 г.

И в двете му творби действието се развива в Нагасаки няколко години след края на Втората световна война. Още тук са разработени любимите теми на автора - паметта, времето и разочарованието.
Те са особено силно изразени в най-известния му роман "Остатъкът от деня" от 1989 година, който бе екранизиран с участието на Антъни Хопкинс, превъплътил се във вманиачения прислужник Стивънс.

В България е познат още с романа "Никога не ме оставяй" (Never Let Me Go). Книгата има и кино версия с участието на актьорите Кийра Найтли, Кери Мълиган и Андрю Гарфилд. Романът "Никога не ме оставяй" е включен в списъка на стоте най-велики романи на английски език, написани след 1923 година, изготвен от сп. "Тайм".

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (944 000 евро). Миналата година Нобелова награда за литература получи Боб Дилън.